عادل فردوسیپور در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، درباره کتاب پیشنهادی خود برای مطالعه مخاطبان گفت: من دو کتاب پیشنهاد میکنم. اول کتاب «کوری» نوشته ژوزه ساراماگو را برای مطالعه پیشنهاد میکنم. چراکه این کتاب به قدری روی من تأثیرگذار بود که مدتی مانند شخصیتهای آن، همه چیز را یا سفید یا سیاه میدیدم.
وی افزود: واقعاً کتاب فوقالعادهای است؛ طوری که با تمام مشغلهای که داشتم، کتاب را در کمتر از دو روز خواندم و واقعاً نمیتوانستم آن را زمین بگذارم. بعد از خواندن «کوری» بسیاری از آثار ساراماگو را تهیه کردم و خواندم، اما هیچ کدام آن گونه که باید مرا جذب نکرد.
فردوسیپور کتاب «فوتبال علیه دشمن» نوشته سایمون کوپر را که خود ترجمه آن را برعهده داشت، دومین پیشنهاد خود برای مطالعه عنوان کرد و ادامه داد: این کتاب به لحاظ اجتماعی، سیاسی و ورزشی کتاب واقعاً فوقالعادهای است. فارغ از قلم زیبا و روان و ته مایههای طنز موجود در کتاب، خود نویسنده به همه کشورهایی که در این کتاب به آن پرداخته، مسافرت کرده و اطلاعات تقریباً دست اولی از این وقایع ارائه داده است.
کتابی درباره فوتبال، فراتر از یک ورزش
مترجم کتاب پرفروش «هنر شفاف اندیشیدن» افزود: روی جلد این کتاب نوشته «کسانی که فوتبال را دوست دارند این کتاب را بخوانند و کسانی که فوتبال را دوست ندارند هم حتماً این کتاب را بخوانند!» چون مطالعه این کتاب واقعاً ربطی به دوست داشتن فوتبال ندارد. در این کتاب فوتبال به عنوان یک پدیده اجتماعی قدرتمند که میتواند تأثیرات بزرگی مانند انقلاب و کودتا در جامعه داشته باشد مطرح شده است.
وی درباره جالبترین بخشهای این کتاب از دید خود گفت: من فصل آرژانتین و آلمان شرقی کتاب را خیلی دوست داشتم. البته هر کدام از فصلهای کتاب نکات خاص خود را دارد و از یک منظر به فوتبال نگاه کرده است اما بخشهایی مانند دشمنی هلند و آلمان و عداوت این دو کشور که به فوتبال کشیده شد و اینکه به چه شکل در زمین فوتبال نشان داده شد، از نکات جالب این کتاب است؛ به طوری که خواننده واقعاً با شخصیت اصلی آلمانی همذاتپنداری میکند.
ثبت خاطرات برنامه 90 مجموعه ارزشمندی میشد
فردوسیپور درباره ذائقه مطالعاتی خود نیز توضیح داد: مشخصاً هر کتاب فوتبالی خارجی که منتشر میشود را تهیه میکنم و میخوانم و فکر میکنم تقریباً همه کتابهایی که درباره فوتبال بوده را خواندهام. بعد از ترجمه کتاب «هنر شفاف اندیشیدن» از کتابهای حوزه روانشناسی و اجتماعی هم بدم نمیآید و اگر خوبی کتابی به دستم برسد، سعی میکنم بخوانم.
این مجری شناخته شده ورزشی درباره آثار در دست تألیف یا ترجمه خود نیز گفت: به تازگی یک سری کتاب سفارش دادم تا برایم بیاورند؛ هم فوتبالی و هم غیر فوتبالی. آنها را میخوانم و هر کدام که من را جذب کرد آن را ترجمه میکنم. اما خودم همیشه حسرت میخورم که ای کاش خاطراتم از برنامه 90 را یک جا مینوشتم و فکر میکنم که اگر این کار را انجام میدادم مجموعه ارزشمندی تهیه میشد.
نویسندگان تاریخ و خاطرات فوتبال را ثبت کنند
وی درباره لزوم ثبت و تآلیف کتابهایی درباره تاریخ و چهرههای ماندگار فوتبال کشور گفت: من در خارج دیدم که بازیکنان خیلی معمولی و بسیاری از بازیکنانی که آنچنان بزرگ نبودند مانند فیلیپ نویل، گری نویل و جیمی کَرِگِر کتاب دارند و کتابهایشان خریداری و خوانده میشود. اما اینجا این گونه نیست و با اینکه ما چهرههای بسیار بزرگی در فوتبال داریم، هیچ کتابی درباره آنها منتشر نمیشود و نسلهای بعدی از تاریخ و خاطرات فوتبالی کشور بیاطلاع میمانند.
فردوسیپور با اشاره به معدود آثار تألیف شده در زمینه فوتبال ادامه داد: البته جناب آقای صدر چند بار این کار را کرده و با قلم زیبای خود و با عشق به فوتبال چند اثر ارزشمند را در این حوزه تألیف و منتشر کرده است. ما نیاز به همتی عظیم داریم تا افرادی به این حوزه که حوزه درآمدزایی هم نیست قدم بگذارند، زیرا حاصل این کار، حتماً اثری ارزشمند و ماندگار خواهد بود.
وی افزود: طبیعتاً از خود بزرگان فوتبالی انتظاری نیست که در حوزه تألیف این کتابها وارد شوند، اما نویسندگان علاقهمند میتواند در کنار این بزرگان به ثبت و نگارش خاطرات و تاریخ فوتبال کشور اقدام کنند. اما متأسفانه با وجود چهرههای بزرگ فوتبالی و علاقهمندان بیشمار فوتبال در کشور، با مشکل مطالعه و نخواندن کتاب رو به رو هستیم.