به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، مراسم «جشن یک میلیون کتاب» با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامیجلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب و دبیر هفته کتاب، احمد مسجدجامعی، عضو شورای اسلامی شهر تهران و علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور عصر امروز (چهارشنبه 27 آبانماه) در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری برگزار شد.
مجید غلامیجلیسه در این جشن، گذشتن تعداد عناوین کتابهای منتشر شده در کشور از مرز یک میلیون را بهانهای برای برگزاری این مراسم اعلام کرد و گفت: این عدد صرفا بهانهای برای بازگشت به اتفاقات حوزه نشر در دویستمین سال ورود صنعت چاپ به ایران است.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب در ادامه به تعداد عناوین منتشر شده در سالهای پیش از انقلاب اشاره کرد و گفت: از ابتدای سال 1333 هجری قمری تا پایان قاجار در ایران 15 هزار عنوان کتاب منتشر شده است. این رقم در زمان پهلوی اول به کمتر از 10 هزار عنوان و در زمان پهلوی دوم یعنی در سالهای 1320 تا 1357 هجری شمسی به 52 هزار و 706 عنوان رسیده است.
وی ادامه داد: امروز با افتخار میتوانیم اعلام کنیم که از سال 1357 تا 1394 بیش از یک میلیون عنوان کتاب در ایران بر اساس آماری که در موسسه خانه کتاب داریم منتشر شده است.
غلامی جلیسه اظهار کرد: متاسفانه در طول 200 سال ساز و کار دقیق و منسجمی برای بررسی و تحلیل و ارائه آمار نداشتهایم و با همت احمد مسجد جامعی و تشکیل موسسه خانه کتاب اتفاق مبارکی در ایران افتاد که موجب جمعآوری و ساماندهی آماری در حوزه نشر شد.
این نسخهشناس گفت: قبل از انقلاب تنها مرجعی که جسته و گریخته آماری در حوزه نشر ارائه میکرد نشریه آشنایی با کتاب بود. البته عبدالحسین آذرنگ هم در برخی آثارش آماری از انتشار کتاب در زمان قبل از انقلاب ارائه داده است.
نگاه آیندهپژوهانه به مقوله نشر
غلامیجلیسه در ادامه سخنانش بیان کرد: بانک اطلاعاتی موسسه خانه کتاب با ارائه آمار و تحلیل اطلاعات این حوزه، امکانات مختلفی را برای علاقهمندان فراهم کرده است و در حال حاضر بسیاری از مراجع علمی و تخصصی از این اطلاعات استفاده میکنند. همچنین در طول یکسال گذشته نیز سازوکار جدیدی برای ارائه اطلاعات درنظر گرفته شده است و ما پایمان را از نگاه آماری فراتر گذاشتهایم و میخواهیم تحلیلی از این آمار نیز ارائه کنیم تا بتوانیم آیندهپژوهانه به مقوله نشر نگاه کنیم.
وی همچنین به کتاب «آمار و اطلاعات کتاب ایران بعد از انقلاب» اشاره کرد و گفت: این کتاب، اطلاعات جزئی را در اختیار علاقهمندان قرار خواهد داد. به عنوان نمونه از جمله اطلاعاتی که در موسسه خانه کتاب به آن دست یافتهایم تعداد ناشران فعال در حوزه نشر است. ازجمله 12 هزار و 600 پروانه نشری که تا به حال صادر کردهایم، تعداد کمی از آنها فعال هستند و حجم قابل توجهی راکدند.
مدیرعامل موسسه خانه کتاب توضیح داد: از این تعداد هزار و 772 ناشر فقط یکسال فعالیت داشته و در مجموع 6 هزار و 398 عنوان کتاب منتشر کردهاند، درصورتی که از مجموع این تعداد، میزان ناشرانی که طی 37 سال گذشته به طور مستمر فعال بودهاند 25 ناشر است که از بین آنها پنج ناشر دولتی و 20 ناشر خصوصی بودهاند. همچنین در طول این سالها 41 هزار و 265 کتاب چاپ کردهاند. و این مساله نشان میدهد ناشران خصوصی با علاقه و اشتیاق وافر در این حوزه قدم گذاشتهاند و میتوان درسهای فراوانی در حوزه نشر از آنها آموخت.
در این مراسم، از کتاب «آمار و اطلاعات کتاب ایران بعد از انقلاب» رونمایی خواهد شد. «جشن یک میلیون کتاب» هماینک در پژوهشکده فرهنگ، هنر و معماری در حال برگزاری است.