به گزارش نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) از قم، نشست صمیمی اهلقلم با استاندار قم شامگاه سهشنبه (26 آبان ماه) به مناسبت بیست و سومین همایش هفته کتاب جمهوری اسلامی با حضور سید مهدی صادقی، استاندار قم، حججاسلام والمسلمین عباس دانشی مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، عطاالله جباری مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی، مهدی حقی، دبیر کل همایش کتاب سال، پژوهشگران حوزوی و اهلقلم در مجتمع ونوس قم برگزار شد.
سید مهدی صادقی در این نشست با اشاره به روشن بودن اهمیت موضوع کتاب برای همگان، اظهار کرد: همه درباره اهمیت و اثربخشی کتاب برای ارتقای سطح آگاهی و دانش افراد اذعان دارند و این امربر کسی پوشیده نیست. بهطور مسلم تلاشی که در سطح استان قم در موضوع نشر و چاپ کتاب صورت گرفته در جایگاه خود بسیار قابل توجه است.
استاندار قم بر حمایت از راهکارهایی که برای رفع مشکلات حوزه کتاب و نشر از سوی کارشناسان، مطرح میشود، تأکید کرد و افزود: کارشناسان این حوزه میتوانند بهترین راهکارها را در این زمینه مطرح کنند که ما نیز از راهکارها و پیشنهادهای عملی حمایت میکنیم. برای گسترش و ارتقای این حوزه بهطور مسلم، سیاست دولت مبنی بر هدایت در امر اجرا و حمایتهایی است که در حوزه کاری و وظایفش تعریفشده است.
وی یکی از چالشهای جدی مردم برای گرایش به امر کتابخوانی را شبکههای ارتباطی دانست و تاکید کرد: به لحاظ اینکه بتوانیم به عمق مطالب توجه کنیم و بیندیشیم، هیچچیز نمیتواند جای کتاب را بگیرد از اینرو لازم و ضروری است با کمک استادان فن در این زمینه راهکارهایی اندیشیده شود.
صادقی بر ایجاد تشویق مردم به امر کتابخوانی تأکید کرد و افزود: باید کتابخوانی در تمام خانوادهها و در سطح جامعه صورت بگیرد و نیز دسترسی عموم را در مراکز عمومی به کتاب گسترش دهیم و بهنوعی به دسترسی آسان افراد به کتاب و ایجاد علاقه آنان برای مطالعه کمک کنیم.
استاندار قم در پایان عنوان کرد: از طریق مسجدها و مدرسهها و مراکز علمی و دینی میتوانیم به یک نوعی تبلیغ و تشویق به امر کتابخوانی داشته باشیم که همه قشرهای جامعه به این امر مهم توجه لازم کنند.
مدیریت تولید علم در کشور بهدرستی شناختهنشده است
در ادامه این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین مهدی حقی با اشاره به اینکه بر اساس سخنان بزرگان دین، تولید اندیشه خوب سختترین شغل است، اظهار کرد: برخلاف ظاهرِ ساده فکر کردن، تولید اندیشه خوب از کارهای دشوار است و جامعهای که در آن تولید علم وجود داشته باشد، همواره در حال تحول و پیشرفت است.
دبیر کل همایش کتاب سال حوزه ادامه داد: پاسخ عالمانه افراد فکور به جامعه پرسشگر نشاندهنده این است که جامعه میتواند از خزانه و گنجینههای خود بهترین بهره را ببرد. تولید علم و دانش نیازمند ابزار است و نخستین ابزار، وجود انسانهای فکور است که عمود تولید علم هستند.
حجتالاسلام حقی با بیان اینکه جامعه باید نسبت به تولید علم باور باطنی داشته باشد، تصریح کرد: اگر جامعه باور نکند که بدون علم نمیشود حرکت کرد، واقعاً شاهد حرکت و پیشرفتی نخواهیم بود.
دبیر همایش کتاب سال حوزه در ادامه مدیریت تولید علم را یکی از مهمترین ابزارهای این عرصه دانست و گفت: مدیریت تولید علم در کشور بهدرستی شناختهنشده و به آن ارزش داده نمیشود.
حجتالاسلام حقی با اشاره به اینکه بسیاری از موانع تولید علم به مسئله مدیریت مربوط است، ابراز کرد: در حوزه دانش و پژوهش هیچ تعریف شناختهشده ای از پژوهشگاه، کتاب و پژوهشگر وجود ندارد.
دبیر همایش کتاب سال حوزه با بیان اینکه تعریفی از مؤلفههای تولید علم وجود ندارد، اظهار کرد: در کشور ما مسئلهای به نام برنامهریزی تولید علم نداریم و برای این کار ارزش قائل نیستیم.
وی با بیان اینکه در حوزه نیازسنجی مشکلاتی وجود دارد و نسبت به نیازهای واقعی آگاهی وجود ندارد، گفت: همچنین برنامهای علمی برای بازخوردهای علمی خود نداریم. مسئولان حوزههای علمیه درصدد تدوین نقشه علمی این نهاد دینی هستند، امیدواریم این نقشه علمی با خردمندی و تعهد تدوین شود تا شاهد نتایج عالمانه نسبت به حوزه تولید علم و تألیف کتاب باشیم.
حجتالاسلام حقی با بیان اینکه ورودی و خروجی شهر قم از سوهان فروشیهای بسیاری برخوردار است، گفت: لازم است که شهر قم در کنار سوهانفروشی، سوهان فکری نیز به مهمانان خود تقدیم کند.
وی در پایان سخنانش خاطرنشان کرد: باید فروشگاههای بزرگ کتاب در سه نقطه اصلی و مطلوب ورودی و خروجی قم برای بازدید و خرید مسافران و زائران ایجاد شود.
نیازمند مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاههای کتاب هستیم
یدالله سعدی مدیر انتشارات «دلیل ما» دیگر سخنران این نشست بود، وی عنوان کرد: امروز کتابخانههای بزرگ آیات عظام بروجردی و مرعشی نجفی و کتابخانههای تخصصی که به همت حجتالاسلام شهرستانی دایر شده پاسخگوی نیاز بیشتر پژوهشگران حوزه و دانشگاه است.
وی ادامه داد: رتبه نخست تولید کتب دینی و رتبه دوم تولید کتاب، وجود انتشاراتهای بزرگ و حوزه علمیه قم و فعالیت پژوهشگران و طلاب خارجی در قم، این شهر مقدس را در جهان اسلام متمایز کرده است.
مدیر انتشارات «دلیل ما» با تأکید بر اینکه قم در عرصه تولید علم در جهان نقش مهمی دارد، ابراز کرد: اگر مدیران استان قم، صنعت چاپ و نشر را توسعه دهند، میتوان این شهر را نه تنها مورد توجه شهرهای دیگر کشور، بلکه مورد توجه کشورهای همسایه قرار داد تا آنها تولیدات فرهنگی خود را در قم انجام دهند.
سعدی بر ضرورت توجه ویژه مسئولان به مجتمع ناشران قم تأکید کرد وگفت: مشابه چنین ساختمانی که مجموعه ناشران یک شهر در آنجا حضور داشته باشند در هیچ نقطهای از دنیا وجود ندارد.
وی در پایان با درخواست از استاندار قم که کارگروهی را برای بهرهبرداری صددرصد و رفع مشکلات مجتمع ناشران تشکیل دهد، بر اینکه موانع بهرهبرداری کامل مجتمع ناشران را باید برطرف کرد، تأکید کرد و افزود: همچنین نیازمند مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاههای کتاب هستیم.