به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) آیین اختتامیه بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی و نخستین دوره انتخاب کتاب سال دانشجویان فارسینویس، پیش از ظهر دوشنبه 25 آبانماه در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و معماری جهاد دانشگاهی برگزار شد. محمد اللهیاری، معاون توسعه كتابخانهها و كتابخوانی نهاد كتابخانههای عمومی کشور در این آیین گفت: جشنواره کتاب سال دانشجویی، یکی از مولودهای هفته کتاب است و بهعبارت دیگر هفته کتاب از دو بخش عمومی و نخبگانی تشکیل شده است؛ جشنواره کتاب سال دانشجویی نیز در بخش نخبگانی هفته کتاب است.
وی افزود: آثار ارسالی به دبیرخانه دائمی جشنواره بعد از داوریهای علمی دقیق، ظرفیتی برای ارائه در جایزه کتاب سال را دارند، بنابراین این انتظار وجود دارد تا نهاد کتابخانههای عمومی با وجود سه هزار کتابخانه و دو و نیم میلیون نفر عضو و فعالیت 700 کتابخانه در شهرستانها، در این عرصه بیشتر حضور داشته باشد.
اللهیاری در ادامه با انتقاد از شبکه توزیع کتاب اظهار کرد: شبکه توزیع جامعی در کشور وجود ندارد، بنابراین نتوانستیم تا عدالت فرهنگی مطلوبی را ایجاد کنیم. نهاد کتابخانههای عمومی میتواند تعدادی از آثار برگزیده در بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی را خریداری و در اختیار کتابخانهها قرار دهد.
پیشتازی دانشجویان مولف دختر در جشنواره بیست و دوم
دکتر عادل تقوی، دبیر بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی نیز در این آیین ضمن تشکر از نهادهایی همچون وزارت بهداشت، موسسه خانه کتاب، وزارت ارشاد و نهاد کتابخانههای عمومی و قدردانی از دکتر سلگی رئیس پیشین سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی، در ارائه گزارشی از برگزاری این دوره از جشنواره گفت: بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی، در دو بخش اصلی با 6 گروه شامل علوم پایه، کشاورزی و دامپزشکی، هنر و معماری، فنی و مهندسی، علوم پزشکی و علوم انسانی و بخش ویژه با توجه به شعار امسال برگزار شد.
وی ادامه داد: بخش ویژه به مقولاتی مانند اشتغال و کارآفرینی، قدردانی از دانشجویان فارسینویس مقیم در خارج از کشور و جوانترین مولف اختصاص داشت که معرفی جوانترین مولف با حمایت وزارت ورزش و جوانان صورت گرفت. دو ناشر ویژه آثار دانشجویی نیز امسال معرفی شدند.
تقوی اظهار کرد: 594 اثر در مرحله نخست پذیرفته شدند و در 4 مرحله مورد ارزیابی و داوری قرار گرفتند و در مجموع 22 دوره گذشته 7 هزار و 800 اثر به دبیرخانه دائمی جشنواره ارسال شده و بهطور متوسط هر سال 150 اثر به دبیرخانه ارسال شده است.
دبیر بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی افزود: بیشترین آثار به رشته علوم انسانی اختصاص دارد و به عبارت دیگر 50 درصد آثار ارسالی به این حوزه مربوط میشود. گرایشهای فنی و مهندسی و دامپزشکی نیز در رتبههای بعدی قرار دارند.
وی گفت: در همه دورهها تالیف در مقایسه با ترجمه در رتبه نخست قرار دارد. البته در این دوره آثار ترجمهای افزایش قابل توجه و معناداری داشته است. 82 درصد دانشجویان مولف و مترجم در دانشگاههای دولتی و 17 درصد دانشجویان مولف در دانشگاههای غیردولتی مشغول به تحصیلاند. یک درصد آثار نیز به دانشجویان مولف مقیم خارج از کشور اختصاص دارد که برای تقویت حضور این دانشجویان نیازمند اطلاعرسانی قویتری هستیم.
تقوی ادامه داد: 77 درصد آثار ارسالی حاصل تلاش دانشجویان دختر و 23 درصد مابقی را دانشجویان مولف پسر به دبیرخانه دایمی جشنواره ارسال کردند.
تجلیل از برگزیدگان بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی و تکریم استاد سیدمحمد کاظم موسوی بجنوردی، موسس و رئیس مرکز دایرةالمعارف بزرگ اسلامی از حاشیههای مهم آیین اختتامیه بیست و دومین جشنواره کتاب سال دانشجویی بود.
برگزیدگان بیست و دومین جشنواره کتاب سال دانشجویی:
آثار برگزیده در شاخه ترجمه و تألیف گروه علومانسانی و اجتماعی
«جنبههای حقوقی بیمههای عمر (جلد 1،2 و 3) ترجمه سیدمحمدرضا حسینی
«باستانشناسی کتاب مقدس (نگاهی نو به تاریخ قوم یهود و منشأ کتابهای مقدس آن)» ترجمه سعید کریمپور
«تغذیه و متابولیسم در ورزش، فعالیت ورزشی و تندرستی» با ترجمه مشترک مریم امیرعضدی و رضا طباطبایی
«تکنیکهای شناختیـ رفتاری (برای افسردگی و اختلالات اضطرابی)» با ترجمه مشترک سمیرا معصومیان و هادی غضنفری زرنق بهعنوان آثار برگزیده معرفی شدند.
آثار برگزیده در شاخه ترجمه و تألیف گروه علومپایه
«جنینشناسی پزشکی لانگمنـ ویرایش سیزدهم 2015» ترجمه مشترک مریم قرهداغی
«شناخت در تحلیل کاربردی زمینلغزش (همراه با اطلس لغزشهای ایران)» تألیف لیلا فاتحی
اثر برگزیده در گروه شاخه تألیف و ترجمه گروه هنر و معماری
«توسعه فضاهای زیرسطحی شهری (مطالعه مبانی و سوابق جهانی و ایرانی فضاهای زیرسطحی شهری با رویکرد طراحی شهری)» تألیف اصغر مولایی
اثر برگزیده در شاخه تألیف گروه کشاورزی و منابع طبیعی
«زیستفناوری در تکثیر و پرورش ماهیان» نوشته سیدمرتضی ابراهیمزاده
آثار برگزیده در شاخه ترجمه گروه علومپزشکی و دامپزشکی
«کتاب جامع بیماریهای طیور صنعتی» با ترجمه مشترک مصطفی حبیبی، جعفر طایفه باقرلو، سیدمحمدمهدی هاشمیان و سامره قوامی
«تکنیکهای اطاق عمل: اصول کار در اطاق عمل (جلد اول) تکنیکهای اطاق عمل: اعمال جراحی (جلد دوم) ویرایش دوازدهم» با ترجمه مشترک احسان گلچینی، محبوبهسادات موسوی هریش و علیرضا بایرامی
«فیزیک پرتودرمانی خان 2014 (میراث پنجم)» با ترجمه مشترک نیما رستمپور، ایرج عابدی، تینوش الماسی، زینب صالحنیا، فاخره پاشایی، ندا برادران محسنیان و معصومه رستمپور
بخش ویژه و نخستین دوره انتخاب کتاب سال دانشجویان فارسینویس
در شاخه تألیف کتاب «یوژنیک از دیدگاه عدالت کیفری و سیاست جناحی» اثر لیلا خاصخدایی بهعنوان اثر شایسته تقدیر معرفی شد.
هیأت داوران با بررسی آثار رسیده در شاخه کارآفرینی و اشتغال هیچیک از آثار ارسالی را واجد شرایط ندانستند؛ بنابراین به هیچیک از شرکتکنندگان این بخش جایزه تعلق نگرفت.
در بخش قدردانی از مولفان و مترجمان پرکار نیز هیأت داوران در شاخه مؤلف و مترجم «مجموعه پنج جلدی جراحی»، «مراقبتهای بعد از عمل (1 بیماریهای عروق کرونل»، «آریتمیهای قلب»، «نارسایی قلب پیوند قلب»، «بیماریهای مادرزادی قلب»، «بیماریهای دریچهای قلبـ داروهای قلبی»، «رویکرد بالینیـ پزشکی مدرن (مدیریت خطرـ کنترل کیفیت)»، «چگونه مقاله بنویسیم»، «نگارش کتب دانشگاهی برجسته» و «پویایی دانشجویی (تحصیل،پژوهش، ارائه)» تألیف و ترجمه پویا نظافتی را شایسته تقدیر دانستند.
انتشارات «جامعهنگر» ناشر تخصصی کتابهای پزشکی و انتشارات «پژوهشکده (وابسته به بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران)» نیز بهعنوان ناشران شایسته تقدیر در بیست و دومین دوره جشنواره کتاب سال دانشجویی از سوی هیأت داوران معرفی شدند.
سخنان سیدحمیدرضا طیبی، رئیس سازمان جهاد دانشگاهی و سعید پورعلی، معاون فرهنگی سازمان جهاد دانشگاهی را اینجا بخوانید.