محمدرضا عبدالملکیان، شاعر در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: کتاب «گزینه اشعار» من به زودی از سوی انتشارات مروارید به چاپ پنجم میرسد.
وی افزود: مجموعه شعر «دنیا به کبوترانش پشت کرده است» نیز از سوی انتشارات مروارید به چاپ سوم خواهد رسید. این کتاب نیز دارای زبانی ساده است و مخاطب میتواند با آن سریع ارتباط برقرار کند.
این شاعر ادامه داد: این روزها استقبال از بازار کتاب به ویژه مجموعه شعر کم شده و تیراژ کتاب حدود 500 نسخه است. به گمانم به هر حال جستوجو و خواندن شعرهایی که در فضای مجازی هست خواه و ناخواه روی دفتر شعرهای شاعران جوان و پیشکسوت تأثیر میگذارد اما این بدان معنی نیست که در رونق کتاب کاغذی کاهش عمدهای ایجاد کند.
شاعر مجموعه شعر «ردپای روشن باران» اضافه کرد: معتقدم کتاب کاغذی با وجود گسترش فضای مجازی از بین نخواهد رفت و فراموش نخواهد شد. در شبکههای اجتماعی برای پیدا کردن 10 شعر خوب باید ساعتها وقت گذاشت در حالی که کتاب کاغذی چنین نیست و با انتخاب چهره شناخته شدهای میتوان شعرهای خوب را از نظر گذراند.
وی توضیح داد: ما هنوز به کتاب کاغذی نیازمندیم و احتیاج به کتاب کاغذی با وجود گسترش فضای مجازی از بین نخواهد رفت. اگر نگاهی به شعر معاصرمان بیندازیم درخواهیم یافت که برخیها مثل نیما چهرههای شاخص دوره معاصر بودند و شعرشان هم همواره با اقبال مخاطبان روبهرو بوده است.
عبدالملکیان گفت: شاعرانی مانند سهراب سپهری، فروغ فرخزاد، احمد شاملو و مهدی اخوان ثالث هنوز مخاطب دارند در حالی که فضای مجازی پر از شاعران گمنام و کمنامی است که کمتر با شعر و آثار آنها ارتباط داریم و کارهایشان را میشناسیم. اگر بخواهم از شاعران بعد از انقلاب نامی به میان آورم باید از قیصر امینپور، رسول یونان، محمد شمس لنگروی و فاضل نظری اسم ببرم که شعرهای آنها هم با استقبال مواجه است. شاعران پس از انقلاب که شعرهای خوبی مینویسند کم نیستند.
شاعر مجموعه شعر «حالا که رفتهای» ادامه داد: کتاب شاعران بزرگ معاصر امروز بیش از 50 بار تجدید چاپ شده و برخی از دفترهای شعر شاعران پس از انقلاب هم به چاپ بیستم و سیام رسیده است. این شعرها مشتریان خاص خودشان را دارند و گسترش فضای مجازی باعث از رونق افتادن دفترهای شعر نمیشود. در فضای مجازی به اصطلاح دوغ و دوشاب با هم است و انبوهی از مخاطبان نیز نمیتوانند این دو را از یکدیگر به درستی تشخیص دهند.
وی توضیح داد: یکبار حدود پنج 6 ماه در اینترنت وقت گذاشتم اما از میان 100 شاعر شاید به کمتر از 10 شاعر شاخص رسیدم. با این اوضاع و احوال کتاب کاغذی از بین نخواهد رفت و فراموش نخواهد شد. فضاهای اجتماعی امروز گستردهاند. میتوان آن را به خانهای بزرگ تشبیه کرد که گرچه همه شاعران در آنجا حضور دارند اما مشخص نیست که کدام شاعر باید در صدر بنشیند و قدر ببیند و دیگری ذیل جایگاه او قرار بگیرد.
این شاعر اضافه کرد: در فضای مجازی بسیاری از شاعران در مرحله مقدماتی به سر میبرند اما این امکان و مجال برای همه شاعران هست. همین گسترگی مخاطبان را سرگردان میکند. البته چشمانداز شعر در فضای مجازی روشن است. به گمانم با گذشت چند دهه دیگر این مشکلات فضای مجازی هم برطرف میشود. چهرههای شاخص سریعتر شناخته شوند. فضای باز شبکههای اجتماعی امکان مثبتی است که باید نظمی بگیرد. این اتفاق دیر یا زود رخ خواهد داد.
محمدرضا عبدالملکیان متولد سال 1331 است. نخستین مجموعه شعر او با عنوان «مه در مه» در سال 1354 منتشر شد. از دیگر آثار این شاعر میتوان مجموعههای «ریشه در ابر»، «رد پای روشن باران»، «آوازهای اهل آبادی»، «ساده با تو حرف میزنم»، «گزیده اشعار»، «حالا که آمدهای»، «پل خواب» و «حالا که رفتهای» را نام برد.