خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) ـ دکتر مهدی محقق، منوجهر صدوقی سها و عبدالله نصری از چهرههای مطرح دانشگاهی در رشته فلسفه برای مطالعه آخر هفته کتابهایی با موضوعهای متنوع را به علاقهمندان حوزه اندیشه پیشنهاد دادند.
«سیر حکمت در اروپا»
دکتر مهدی محقق ــ استاد، مصحح و شارح آثار فلسفی ــ به ایبنا گفت: به علاقهمندان فلسفه و مطالعه تاریخ فلسفه غرب توصیه میکنم کتاب «سیر حکمت در اروپا» اثر مرحوم محمدعلی فروغی را مطالعه کنند.
کتاب «سیر حکمت در اروپا»، اثر محمدعلی فروغی است که جلد انخست آن در سال ۱۳۱۰ منتشر شد. جلد دوم و سوم به ترتیب در سالهای ۱۳۱۸ و ۱۳۲۰ انتشار یافتند. این کتاب نخستین اثر دقیق و منظم درباره فلسفه غرب است که در ایران منتشر شد. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)
«متافیزیک ابنسینا»
منوچهر صدوقیسها ــ پژوهشگر و شارح آثار فلسفی ــ کتاب «متافیزیک ابنسینا» نوشته نصرالله حکمت را به خوانندگان و علاقهمندان کتابهای فلسفی پیشنهاد کرد.
«متافیزیک ابنسینا» را نشر الهام منتشر کرده است. این کتاب نگاهی کاملا متفاوت به معرفتشناسی و وجودشناسی ابنسینا دارد. نویسنده در آن، اندیشه ابنسینا را محور قرار داده و بهویژه به متافیزیک او پرداخته است. گرچه در این کتاب به برخی اثرپذیریهای شیخالرئیس از رئوس تفکر یونان باستان و بهویژه ارسطو نیز اذعان شده است، اما نویسنده، همواره بر ابداع مکتب فلسفی جدید از سوی ابنسینا به ویژه در بحث متافیزیک تأکید میکند و میگوید که ابنسینا اندیشهای مستقل از فلاسفه یونان باستان داشته است. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)
از «هوسرل» تا «هستی و عروض؛ درنگی بر مابعدالطبیعه سینوی»
دکتر عبدالله نصری ــ پژوهشگر و دانشیار فلسفه دانشگاه علامه طباطبایی ــ چند کتاب متنوع با موضوعهای فلسفه اسلامی، فلسفه غرب و فقه را به خوانندگان پیشنهاد کرد.
وی گفت: برای خوانندگان میتوانم کتابی با عنوان «هوسرل» نوشته دیوید وودراف اسمیت را پیشنهاد بدهم. دیوید وودراف اسمیت این کتاب را با شرح مختصری درباره زندگی و آثار هوسرل و جایگاه او در فلسفه قرن بیستم و در کل فلسفه غرب آغاز میکند و به معرفی و عرضه تلقی هوسرل از پدیدارشناسی و توضیح نظریههای مؤثر او در باب حیث التفاتی، عینیت (ابژکتیویته) و سوبژکتیویته میپردازد. او در فصلهای متوالی به توضیح منطق، متافیزیک، واقعگرایی و ایدةآلیسم استعلایی، و معرفتشناسی هوسرل میپردازد. در نهایت، وی اهمیت و لوازم آثار هوسرل را برای فلسفه ذهن معاصر و علوم شناختی بررسی میکند. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)
«هستی و عُروض؛ درنگی بر مابعدالطبیعه سینوی» نوشته سید محمد منافیان دیگر کتابی است که نصری به خوانندگان معرفی کرد. نویسنده در این کتاب، به عبارات ابنسينا در باب عُروض وجود بر ماهيت ــ که سبب بروز يک معضل فکری در ميان فيلسوفان شده ــ پرداخته است. نویسنده در این اثر به این مسئله، مشکل یا معضل فکری اشاره کرده است که از سویی، ماهیت، بدون وجود تحقق ندارد و از سوی ديگر نيز در هر عُروض، معروض بايد پيش از عروضِ عارض، تحقق داشته باشد. این کتاب، روایتی است از سرگذشت این مشکله در جهان اسلام و در تلاش است تا از منظری متفاوت، با مطالعه و شناخت فراگیر فلسفه ابنسینا، ابعاد گوناگون این مشکله را واکاوی کند و راهحلی معتبر و سازگار با نظام فلسفی سینوی به دست بدهد. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)
نصری ادامه داد: «وجوه فقهی نقش مردم در حکومت» اثر سید محسن طباطباییفر دیگر کتابی است که علاقهمندان میتوانند آن را از مطالعه کنند.
طباطباییفر در این کتاب، به مبانی نقش مردم در حکومت ــ مانند حق، آزادی، مساوات و عقل ــ و نیز مفاهیم فقهی مرتبط ــ مانند بیعت، شورا، وکالت و امر به معروف و نهی از منکر ــ پرداخته است. این نوشتار ضمن تبیین دیدگاه رویکردهای فقهی در سه عرصه مبانی، مفاهیم و لوازم و آثار، نقاط همپوشانی و افتراق آنها را در زمینه نقش مردم در حکومت بررسی میکند. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)
این پژوهشگر و نویسنده در ادامه، از کتاب «نظریه حذفگرایی در فلسفه ذهن» نوشته یاسر پوراسماعیل نیز برای مطالعه آخر هفته علاقهمندان به کتاب نام برد. این کتاب مجموعه مقالاتی است که موضوعهای مرتبط با رفتارگرایی ماتریالیسم را در بر میگیرد. (برای اطلاع بیشتر از این کتاب به اینجا مراجعه کنید)