حبیب عابدی، پژوهشگر حوزه مهندسی مواد در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره تألیف و زمان انتشار نخستین کتابش اظهار کرد: کتاب «کامپوزیتهای تقویت شده به وسیله نانو لولههای کربنی» بهصورت مشترک با جمعی از اعضای هیأت علمی و دانشآموختگان دانشگاه مالک اشتر تهران و دانشگاه علم و صنعت، بعد از یک سال صرف زمان برای تألیف، تا پاییز سال جاری منتشر میشود.
وی افزود: این کتاب در قالب تألیف و ترجمه و به موضوع فرآیند استحکام مواد کامپوزیتی به وسیله فلز و سرامیک پرداخته است. کتاب در سه بخش کلی با موضوع کامپوزیتهای پایه سرامیک، فلز و پلیمر تدوین شده است.
عابدی ادامه داد: 6 فصل این کتاب به تشریح مقولههایی مانند تاریخچه نانو لولههای کربنی، کامپوزیتهای تقویت شده نانو لولههای کربنی به وسیله سرامیکها، کامپوزیتهای تقویت شده نانو لولههای کربنی به وسیله پلیمرها، کامپوزیتهای تقویت شده نانو لولههای کربنی به وسیله فلزها، کامپوزیتهای تقویت شده نانو لولههای کربنی به وسیله پلیمرها، مروری بر پژوهشهای انجام شده و کاربرد در صنایع اختصاص دارد.
پایاننامهای که به کتاب تبدیل شد
این دانشآموخته مقطع کارشناسیارشد مهندسی مواد با گرایش پلیمر گفت: «کامپوزیتهای تقویت شده به وسیله نانو لولههای کربنی» به موضوع پایاننامه کارشناسیارشد من مربوط میشود که با عنوان «بررسی خواص فیزیکی، مکانیکی کامپوزیتهای تقویت شده بهوسیله نانو لولههای کربنی» در دانشگاه مالک اشتر دفاع شد. نتایج پایاننامه و پژوهشهای گروه مؤلفان به تولید این کتاب منجر شد.
وی درباره وضعیت تألیف در حوزه علم نانو در کشور اظهار کرد: نانو از علوم جدید در کشور ماست که با حمایتهای دولتی و معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در جایگاه مناسبی در دنیا قرار داریم.
منبع فارسی در حوزه نانو اندک است
عابدی در ادامه با اشاره به لزوم توجه به تألیف کتاب در حوزههای تکنولوژیهای «هایتِک» افزود: موضوع نانو لولههای کربنی، در حوزه تکنولوژیهای «هایتِک» تعریف میشود. هنوز در این حوزه به خودکفایی نرسیدهایم، بنابراین تدوین کتاب دانشگاهی در این موضوع ضروری بهنظر میرسد.
این پژوهشگر تأکید کرد: منبع فارسی در این حوزه اندک است و دانشجویان مجبورند از هندبوکهای لاتین استفاده کنند. از سوی دیگر شمارگان کتابهای این حوزه پایین است، بهویژه در حوزه نانو لولههای کربنی با کمبود منبع مواجه هستیم.
در عرصه کاربردی کردن علم چندان موفق نبودهایم
نویسنده «کامپوزیتهای تقویت شده به وسیله نانو لولههای کربنی» با اشاره به جایگاه جهانی ایران در حوزه فناوریهای نانو گفت: با توجه به اعلام مراجع رسمی مبنی بر پیشرفت ایران در حوزه فناوریهای نانو، تولیدات علمی ما به انتشار مقاله محدود شده است. بهعبارتی دیگر فقط تولیدکننده علم هستیم و در عرصه کاربردی کردن آنها چندان موفق نبودهایم. تولید علم در این حوزه به نفع کشورهای صنعتی است.
وی درباره توجه به اهمیت موضوع تولید علم با مقدمه تولید کتاب و مقاله تصریح کرد: از مهمترین مباحث در حوزه صنعت، توجه به اصل تحقیق و توسعه است، در صورتیکه این دو مهم، مورد بیتـوجهی قرار گیرد، شاهد پیشرفت در حوزه صنعت نخواهیم بود. از سوی دیگر پیشرفت در عرصه صنعت نیازمند وجود جریان رقابتی در بخش پژوهشی است.