به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) نشست خبری سیپنجمین سالروز تأسیس جهاد دانشگاهی پیش از ظهر سهشنبه 13 مردادماه با حضور دکتر حمیدرضا طیبی، رئیس جهاد دانشگاهی، دکتر محمدحسین نصر اصفهانی، رئیس پژوهشکده زیستفناوری جانوری رویان و مهندس علیرضا زجاجی، مشاور رئیس و مدیرکل حوزه ریاست جهاد دانشگاهی در دفتر مرکزی جهاد دانشگاهی برگزار شد.
چاپ 37 عنوان کتاب و 1540 مقاله در سال 1393
طیبی در این نشست با اشاره به اهداف تأسیس جهاد دانشگاهی گفت: جهاد دانشگاهی در مردادماه سال 59 با هدف بومیسازی فناوری و تحقق جمهوریت و اسلامیت نظام تشکیل شد.
وی درباره طرحهای پژوهشی سال 1393 این نهاد اظهار کرد: در سال گذشته 37 عنوان کتاب در قالب تألیف و ترجمه از سوی جهاد دانشگاهی منتشر شده است. 16 ثبت اختراع و ثبت 6 ژن از دیگر فعایتهای جهاد دانشگاهی در حوزه پژوهش در سال 93 است. در این مدت یکهزار و 540 مقاله نیز تولید شده که 620 عنوان آن در نشریات مختلف به چاپ رسیده است. 920 مقاله نیز در کنفرانسهای داخلی و خارجی ارائه شده است.
تربیت الگوی فارغالتحصیل شایسته دانشگاهها
رئیس جهاد دانشگاهی درباره فعالیتهای فرهنگی سال 93 جهاد دانشگاهی نیز ادامه داد: تربیت الگوی فارغالتحصیل شایسته دانشگاهها با عنوان «هفت شهر بهشت» از جمله اقدامات جهاد دانشگاهی در حوزه فرهنگی است. این طرح در هفت قالب ویژگیهای عبادی، رشد فردی اخلاقی، تأملات اجتماعی، خانواده، اشتغال دانشبنیان و فعالیتهای سیاسی و اجتماعی و محیط زیست تعریف شده است. برای تحقق هر کدام از قالبها، راهبرد در نظر گرفته شده که در 40 طرح فرهنگی در سراسر کشور اجرا شده است.
طیبی در تشریح فعالیتهای یکسال گذشته جهاد دانشگاهی گفت: با اتمام تدوین برنامه پنجم توسعه جهاد همه واحدها باید دارای فعالیتهای شاخص باشند. دو فناوری در حوزه زیستی و صنعت نفت کشور در سال گذشته به اجرا درآمد. در حوزه پژوهش، واحد اردبیل اصلاح نژاد درخت فندق، در واحد چهارمحال و بختیاری اصلاح نژاد ماهیهای سردآبی و درخت بادام، در واحد استان سمنان اصلاح نژاد دام بهویژه گوسفند برنامهریزی شده است. در حوزه صنعت نفت نیز ساخت تجهیزات تکمیلی و حفاری نفتی و سیستم نمکزدایی نفت پیشبینی شده است. اهداف ما در حوزه صنعت نفت از جمله موضوعات کاربردی در منطقه است.
وی افزود: 20 درصد منابع برنامههای پیشبینی شده از منابع دولتی و مابقی از بخش کارفرمایی تأمین میشود. سال گذشته به دنبال عقد تفاهمنامه بین جهاد دانشگاهی و معاونت علمی و فناوری ریاستجمهوری، تشکیل صندوق مالی مشترک به تصویب رسید که براساس آن هر کدام از طرفها 10 میلیارد تومان به مدت سه سال به این صندوق واریز میکنند. بودجه تأمین شده بهصورت وام در اختیار واحدهای جهاد در سراسر کشور قرار میگیرد.
پیگیری نقش جهاد دانشگاهی در نقشه جامع علمی کشور
رئیس جهاد دانشگاهی در ادامه با اشاره به ارتباط مطلوب جهاد با سازمان گسترش نیز عنوان کرد: در حال پیگیری نقش جهاد دانشگاهی در نقشه جامع علمی کشور هستیم، موضوعی که از سوی مقام معظم رهبری تأکید شده است. کارگروهی در این رابطه تشکیل و سند پیشنویسی نیز تدوین شده است. چند مأموریت برای جهاد در این سند پیشبینی شده که شامل انتقال فناوری در طرحهای کلان ملی و ترسیم مأموریت برای جهاد در صنایع منتخب است.
طیبی درباره لزوم انتقال دانش تخصصی نیز ادامه داد: به دنبال تأسیس سازمانی با عنوان (ایرکا) برای انتقال توانمندیهای جهاد دانشگاهی با آموزشهای تخصصی به جامعه هدف هستیم. همچنین برای واگذاری مأموریتهای پیشنهاد شده سند مربوط به تعیین نقش جهاد دانشگاهی در سند جامع علمی کشور با سازمان برنامه و بودجه مذاکره کردهایم.
وی با اشاره به فعالیت دو دانشگاه و 6 مؤسسه آموزش عالی زیرنظر جهاد دانشگاهی گفت: 26 هزار دانشجو در دانشگاههای جهاد و 64 هزار دانشجو در مؤسسات علمی و کاربردی مشغول تحصیل هستند. 135 مرکز تخصصی کوتاهمدت با 600 هزار نفر در حال فعالیت است. 6 میلیون و 100 هزار نفر دانشجو از آموزشهای تخصصی در دانشگاهها و مراکز آموزشی بهرهمند شدهاند. 158 دانشجوی دکترای پژوهشمحور نیز در واحدهای آموزشی جهاد مشغول ادامه تحصیل هستند.
پژوهشگران در تبدیل تجربیات علمی به کتاب تنبل هستند
در ادامه این نشست، رئیس جهاد دانشگاهی در پاسخ به پرسش خبرنگار (ایبنا) درباره برنامه جهاد دانشگاهی مبنی بر تولید کتاب براساس تجربیات فناوران جهاد دانشگاهی با هدف تأمین نیاز منابع درسی دانشگاهی اظهار کرد: تولید کتاب براساس تجربیات پژوهشگران ایده خوبی است اما جهاد در این زمینه هنوز با وزارت علوم قراردادی منعقد نکرده است.
طیبی افزود: جهاد به همه واحدها الزام کرده تا نتایج تحقیقات در قالب کتاب منتشر شود و در اختیار جامعه علمی قرار گیرد، موضوعی که در برنامه پنجم توسعه جهاد دانشگاهی نیز پیشبینی شده و واحدهای فنی مورد تأکید قرار گرفتهاند. پژوهشگران رویان نیز به تألیف کتاب به زبانهای انگلیسی و بینالمللی اقدام کردهاند. البته پژوهشگران در تبدیل تجربیات علمی در قالب کتاب تنبل هستند.