مهندس علی تصدیقی، مدیر تولید شرکت توسعه «رایان رویال» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره وضعیت نشر الکترونیک در ایران اظهار کرد: کپیرایت، مهمترین مشکل ما و شاید دنیا در حوزه نشر الکترونیک است؛ دلیلی که موجب شده تا فعالان این حوزه، تصوری از تضمین درآمد و یا بازگشت سرمایه برای ناشران نداشته باشند.
تاریخ مصرف محتوای مکتوب دیجیتال کوتاه است
وی با اشاره به تلاش برای عرضه نرمافزار تولیدی شرکت «رایان رویال» در بازار نشر افزود: نزدیک به سه سال برای طراحی نرمافزار زمان صرف شد، اما با توجه به جریان غیرمجاز کپی و وفور نسخههای pdf هر نوع کتاب، جلب اعتماد ناشران به نشر الکترونیک برای شرکتهای فعال در این عرصه بسیار سخت است؛ بهعبارتی دیگر تاریخ مصرف محتوای مکتوب دیجیتال در همه شاخههای ادبی، علمی هنری و غیره بسیار کوتاه است. ناشران معتقدند که تولید نسخه دیجیتال موجب تسهیل در تکثیر غیرمجاز و نابودی بازار میشود.
تصدیقی ادامه داد: تا زمانیکه حقوق کپیرایت در کشور رعایت نشود، نمیتوان از ناشران برای توسعه و گسترش نشر الکترونیک توقعی داشت. البته کنترل سرقتهای محتوا بسیار دشوار است و حتی در خارج از کشور نیز نمونههای فروانی از بیتوجهی به کپیرایت سراغ دارم. بنابراین برای تقویت نشر الکترونیک، به برنامهریزیهای فرهنگی نیاز داریم، اما با توجه به این وضعیت بهنظر میرسد فعالیت در حوزه صنعت نشر چاپی یا سنتی سرمایه ناشر را حفظ و تضمین میکند.
نوآوری در طراحی نرمافزارهای کتابخوان برای مخاطبان ایرانی
وی درباره تلاش شرکتهای ایرانی در تولید انواع نرمافزارهای کتابخوان در ایران گفت: عمده استانداردها در حوزه تولید انواع نرمافزارهای کتابخوان تدوین شده و هر تلاش داخلی بهمعنای ابداع نخواهد بود. نوآوری در صنعت طراحی نرمافزارهای کتابخوان تنها با توجه به ویژگیهای مخاطبان ایرانی معنا پیدا میکند. مجموعه این طراحیها خوراک داخلی دارد و نمیتواند در سطح بینالمللی گسترش پیدا کند.
این فعال حوزه نشر الکترونیک در تشریح مشکلات فنی تولید انواع نرمافزار کتابخوان اظهار کرد: موضوع ابزار و رسانه انتشار، از دیگر مشکلات در حوزه تولید کتابخوان است. بسیاری از فعالان این حوزه توجه خود را به فعالیتهایی مشابه آمازون متمرکز میکنند. بهعنوان مثال آمازون در برنامه تولید کتاب دیجیتال برای رفع مسائل کپیرایت به طراحی فرمت اختصاصی اقدام کرده است.
تصدیقی افزود: برای استفاده از این فرمت جدید طراحی شده، به دستگاهی مخصوص نیاز است که البته کارت حافظه نیز ندارد و مخاطب در شبکه اختصاصی میتواند کتاب مورد علاقه خود را خریداری و مطالعه کند؛ این فرایندی است که ما باید طی کنیم. خرید دستگاه مخصوص که قیمتی معادل یک نوتبوک دارد، مشکل اصلی مخاطب است.
طراحی نرمافزار برای سختافزارهای موجود
مدیر تولید شرکت توسعه «رایان رویال» گفت: بهنظر میرسد برای رفع این مشکل باید به فکر طراحی نرمافزارهایی برای سختافزارهای موجود باشیم؛ البته این سختافزارها بسیار متنوع هستند، بنابراین باید سختافزارهای عمومی را هدف قرار دهیم. طراحی داخلی سختافزارهایی مانند تبلت یا تلفنهای مبتنی بر اندروید با توجه به تمهیداتی که برای رمزگذاری صورت گرفته، ضعیف است، در حالیکه جمعیت کاربران ابزارهایی مانند تبلت و تلفنهای همراه هوشمند گستردهاند و بنابراین امکان رمزگذاری و رعایت کپیرایت در سطح مطلوب وجود ندارد.
وی افزود: شرکت «رایان رویال» با توجه به مجموع این مشکلات، توجه خود را به دستگاههای pc معطوف کرده است. در مقام مقایسه بین pc و سایر ابزارهای هوشمند، pc نمره 20 و دیگر ابزارها نمره سه دریافت میکنند. هرچند این راهحل ایدهآل نیست، اما با توجه به شرایط، تنها راهحل ممکن است. در این شیوه خریدار به ازای هر کتاب از فروشنده یک شماره سریال دریافت میکند که با ثبت آن در کتابخوان اختصاصی بهطور خودکار کتابی را دریافت میکند که فقط روی دستگاهی که از طریق آن خرید انجام شده، قابل استفاده است.
مروری بر پرونده
مدیر فروشگاه اینترنتی کتاب «فیدیبو» با اشاره به جایگاه مطلوب صنعت نشر الکترونیک ایران در عرصه بینالمللی گفت: تحقق شعار «مطالعه آزاد برای همه، همه وقت، همه جا» میتواند مهمترین هدف صنعت نشر الکترونیک باشد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با مجید قاسمی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر پروژه «طاقچه» ضمن اشاره به اهمیت توجه به رابط کاربری مناسب در تمایل مخاطبان به مطالعه کتاب الکترونیکی گفت: تدوین استاندارد امنیتی در این حوزه ضروری است. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با محمد صدوقی را اینجـــــــــــــا بخوانید.
پایگاه اینترنتی فروش کتاب «پندار بازار» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت:
نشر الکترونیکی کتاب از یکسو با ناامیدی ناشران دست و پنجه نرم میکند و از طرف دیگر در معرض سوء استفاده تبهکاران محتوایی قرار دارد. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با نیما افشار نادری را اینجـــــــــــــا بخوانید.
مدیر تولید شرکت «شتابتک» ضمن اشاره به جایگاه نشر الکترونیک در ایران گفت: نشر الکترونیک ایران از نظر تولید انواع نرمافزارها از جریان فعلی دنیا عقب نیست. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با عرفان میرطالبی را اینجـــــــــــــا بخوایند.
مدیر شرکت ایدهگستران، ضمن اشاره به وجود دانش تولید نرمافزار کتابخوان در کشور گفت: شرکتهای تولیدکننده نرمافزار، فعالیت در عرصه تولید را چندان ارزشمند نمیدانند. متن کامل گفتوگوی خبرنگار ایبنا با امیر نامور را اینجــــــــــــــا بخوانید.