به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) به نقل از روابط عمومی سومین جایزه ادب و هنر محتشم، عضو هیات داوران سومین جایزه محتشم افزود: شاعران جوان شخصیتهای مختلف واقعه کربلا را به خوبی ترسیم کردهاند و این نشان میدهد فرهنگ عاشورا در این نسل زنده است و تضمینی برای ادامه ارزشهای اخلاقی الگوی واقعی و بزرگ جامعه ماست.
وی با بیان اینکه شعر امروز دارای اصطلاحات روز با همان شاکله فکری و اساسی غالب بر فضای حماسه عاشوراست اظهار داشت: اشعار در این حوزه بسیار غنی است و بسیاری از شاعران جوان با همه وجود ابعاد حادثه کربلا را درک کردهاند و برای تک تک شخصیتهای بزرگ این واقعه مانند ام لیلا، حضرت رقیه (سلامالله) و حضرت علیاکبر(علیهالسلام) و یاران امام حسین (علیهالسلام) مانند حر ابیاتی سرودهاند که نشان میدهد در این زمینه مطالعه و آگاهی دارند.
راکعی تاکید کرد: اشعاری با مضامین مذهبی و آیینی که امروز مورد نقد مقام معظم رهبری یا مسوولان فرهنگی است به لحاظ محتوایی دارای ایرادند، دارای مضامینی هستند که عاشقانه است نه عارفانه و به عشق مجازی میپردازند؛ بر خلاف عشقی که در ادبیات ما وجود داشته مانند لیلی و مجنون که در نهایت فرد را به عشق عرفانی سوق میدادند. همچنین اشعاری نیز در وصف بزرگانی همچون علیاکبر (علیهالسلام) و سایر ائمه گفته میشود که برازنده آنها نیست چرا که نگاه این شاعران نسبت به عشق محدود به ظواهر این بزرگان است.
داور بخش شعر سومین جایزه ادب و هنر محتشم در مورد آثار ارسال به این جشنواره توضیح داد: جمعا 400 شعر به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که از نظر مضامین، سوژهها و قالب شعری متنوع بودند و نشان میدهد روح و احساس شاعران جوان با فرهنگ عاشورایی گره خورده است. برای انتخاب آثار به دنبال اشعاری بودیم که مضمون تکراری نداشته باشد، حس و حال ناب خود شاعر بوده و همچنین ویژگیهای شعر قوی و استخواندار را داشته باشد.
وی ادامه داد: شعرهای عاطفی خوبی برای این دوره از جایزه محتشم ارسال شده بود که به لحاظ انسجام شعری و زبان استوار اشکالاتی داشتند. برخی اشعار با اینکه اثرگذار بود و حس و حال شاعر را به خوبی با خود داشت، از مشکلات بدیهی برخوردار بوده و ساختار قابل قبولی نداشت، همچنین برخی اشعار به لحاظ ساختار قوی و محکم بود ولی حرف تازهای برای گفتن نداشت و تاثیرگذار نبود. سعی بر این بود اشعاری که به لحاظ انسجام، هماهنگی، شکل و فرم، هم به لحاظ شعری و جوهری و هم به لحاظ انتقال حس و عاطفه شاعرانه و تاثیرگذاری حرفی برای گفتن داشتند، گزینش شوند.
راکعی با اشاره به انتخاب 10 شعر برتر جایزه ادب و هنر محتشم افزود: اشعار خوب و قابل اعتنا که برای این جشنواره ارسال شد، کم نبودند و نوید دهنده این است که در فرهنگ عاشورا شاعران بسیاری زندگی کرده و این حماسه انسانی را حس کردند. در این بین اشعاری با حس و حال بسیار زیبا وجود داشت که شاعرانشان باید با اصل ساختاری و فنون بیان بیشتر آشنا شوند که حس و حال خود را در ساختارهای منسجمتر و قابل قبولتری ارایه دهند.
وی از تمام شاعران جوان دعوت کرد با شرکت در کارگاههای آموزشی و کلاسهای جدی این نقص را برطرف کنند و گفت: حیف است که این حس و حال زیبا قالب شعری محکمی نداشته باشد و این شاعران جوان میتوانند این احساس را با فنون لازم ترکیب کنند تا ماندگار شود.
این شاعر با اشاره به قالبهای جدید شعری و تاثیر ورود اصطلاحات مدرن به فضای شعر جوانان به ویژه در موضوعات مذهبی و آیینی تصریح کرد: در همین اشعار ارسالی به جایزه محتشم عبارات و اصطلاحاتی میدیدیم که مربوط به دنیای مجازی است، استفاده از این اصطلاحات به خودی خود نه مثبت است و نه منفی، نسل جوان ما با این فضا بسیار درگیر است و وقتی اثری به عنوان شعر خلق میکند بدون شک بر روی آن نیز اثرگذار خواهد بود. حتی این اشعار مدرن نیز اغلب فرهنگ عاشورایی را در خود دارند و نباید نفی شود.
راکعی متولد زنجان، نماینده ششمین دوره مجلس شورای اسلامی بود. این شاعر فارغالتحصیل مقطع دکترای زبانشناسی است. از میان آثار وی می توان به «آوا و معنا در شعر نیما»، «منطق در زبانشناسی»، «درباره شعر»، «مادرانهها»، «آواز گل سنگ» و «سفر سوختن» اشاره کرد.