دکتر محمود گلابچی، چهره ماندگار حوزه معماری در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره تألیف و انتشار جدیدترین کتابش اظهار کرد: «مدیریت ایمنی پروژه» به تازگی از سوی دانشگاه پارس به بازار نشر عرضه شده است؛ این کتاب با تأکید بر اهمیت مقوله ایمنی در پروژههای صنعتی و ساختمانی تألیف شده است.
وی در تشریح اهمیت توجه به موضوع ایمنی افزود: متأسفانه هرساله حوادث و صدمات زیادی به دلیل بیتوجهی به موضوع ایمنی در پروژههای ساختمانی به وقوع میپیوندد که قابل پیشگیری است. کتاب «مدیریت ایمنی پروژه» مطابق با استانداردهای بینالمللی و آموزشهای معتبر تدوین شده تا بر این اساس، آسیبهای ناشی از خطرات عملیاتهای عمرانی به حداقل برسد.
گلابچی درباره جایگاه ایمنی در عرصه بینالمللی ادامه داد: امروزه در عرصه بینالمللی مقررات محکم و سختگیرانهای برای حفظ امنیت در پروژههای عمرانی و ساختمانی تدوین میشود. مهمترین دلیل توجه به این موضوع، اهمیت نیروی انسانی است.
این استاد نمونه دانشگاه تهران، در بیان تفاوت مقررات داخلی و بینالمللی مدیریت ایمنی پروژه گفت: مقررات ملی ساختمان برای پیشگیری از حوادث جانی و مالی در ایران وجود دارد، اما ضوابط بینالمللی این حوزه بسیار سختگیرانه و دقیقتر است، بهطوری که مؤلفههایی از جمله ایمنی در ابزار کیفیت انجام فعالیت، سلامت ایمنی و بهداشت پیشبینی شده و بنابراین ارتقاء ضوابط مقررات ملی ساختمان به یک ضرورت تبدیل شده است.
چهره ماندگار معماری کشور در ادامه اظهار کرد: برای توسعه قوانین ایمنی ساختمان، این قوانین باید از سطوح بالای نظارتی ابلاغ و بر رعایت آنها تأکید شود تا همه کارگران، سرپرستان و مدیران موظف به رعایت شوند؛ البته بیتوجهی در اجرای این قوانین نیز باید تبعات و عواقب قانونی در پی داشته باشد.
مؤلف کتاب «مقاومت مصالح کاربردی برای دانشجویان معماری و مهندسی عمران» افزود: حفظ سلامت و پیشگیری از بروز خطر، دو موضوع بااهمیت در مباحث مدیریت ایمنی پروژه است. آموزش به کارگران و هشدار نسبت به وجود انواع خطرات در فضای کارگاههای ساختمانی با توجه به مقررات تدوین شده نیز باید در نظر گرفته شود.
گلابچی درباره دیگر مشخصههای این کتاب گفت: «مدیریت ایمنی پروژه» در 400 صفحه تدوین و در قطع وزیری و بهصورت مشترک با مهندس مجتبی امیری تالیف و از سوی انتشارات دانشگاه پارس منتشر شده است. کتاب همچنین شامل 12 فصل با عنوانهای «ایمنی و حادثه»، «آمار و اطلاعات حوادث ناشی از کار»، «عوامل تأثیرگذار بر عملکرد ایمنی پروژهها»، «سازمانها، آییننامهها و استانداردهای مرتبط با ایمنی»، «مسئولیتهای ایمنی»، «حوزههای دانش و مدیریت ایمنی پروژه»، «برنامه مدیریت ایمنی»، «سیستم مدیریت ایمنی»، «فرهنگ ایمنی»، «شناسایی مخاطرات و ارزیابی ریسک ایمنی»، «رهبری پروژه و انگیزش کارکنان» و «مدل بلوغ مدیریت ایمنی» است. مخاطبان میتوانند از پیوست، واژهنامه و نمایه این کتاب نیز استفاده کنند.