به گزارش خبرگزاری ایران کتاب (ایبنا)، آیین اختتامیه نخستین دوره جشنواره کتاب مجازی یکشنبه (یکم آذر 94) همزمان با آخرین روز از بیست و سومین دوره از هفته کتاب با حضور سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامی جلیسه، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، مهندس حسین مهری، رئیس هیأت مدیره و مدیرعامل شرکت پست جمهوری اسلامی ایران، سیدفرید قاسمی، رئیس مرکز کتابپژوهی ایران، محمد گرکانینژاد رئیس مرکز توسعه تجارت الکترونیک و مهرداد ملکمحمدی، مدیرعامل شرکت تجارت الکترونیک «کتاببین»در سالن شهناز خانه هنرمندان برگزار شد.
صالحی با اشاره به تفکرات موجود درباره فضای مجازی گفت: معمولاً در حیطه فضاهای عامتر بیشتر از تهدیدهای فضای مجازی در عرصه کتاب صحبت میشود؛ به عبارت دیگر از رسانه مجازی به عنوان عاملی برای کتاب نخواندن یا کمتر کتاب خواندن بحث میشود اما این جشنواره و تجمع نشان داد از منظرهای دیگر میشود به فضای مجازی نگریست.
وی افزود: فضای مجازی را باید فرصتی برای توسعه کتاب و نشر دانست. گروه فعالیتهایی که به عنوان مسابقهای و تقدیری در نظر گرفته شد نشان میدهد تا چه حد در فضای مجازی فرصت وجود دارد. شبکههای ترویج و کتابخوانی، کتابخانههای مجازی، فروشگاه کتاب مجازی، خبرگزاریهای کتاب، کتابهای الکترونیکی، نرمافزارهای موبایل، وبسایتهای ناشران و دیگر صنوف نشر، شبکههای اطلاعرسانی و ترویج کتاب فرصتهای فضای مجازی را برای کتاب نشان میدهند.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: فضای مجازی نسبت به رسانههای ماقبل خود توان و نفوذ بیشتری دارند. فضای مجازی حوزه چند رسانهای است که متن را با تصویر، پویانمایی و صوت مخلوط کرده است.
وی اظهار کرد: با توجه به قابلیتهای فضای مجازی میتوان نتیجه گرفت که این فضا جذابیتها و نفوذ کتاب را افزایش داده است، علاوه بر این سرعت ارتباط بین مخاطب و مولد را نیز فراهم کرده؛ به عبارتی دیگر با استفاده از فضای مجازی، فضای مونولوگی از بین رفته است.
صالحی افزود: فضای مجازی از لحاظ محیطزیستی و صرفهجویی در هزینهها همچنین دسترسی سریعتر مخاطب به کتاب را فراهم کرده است. این فضا قدرتی مبارک به حساب میآید. امیدواریم جشنواره کتاب مجازی که با همت عزیزان برگزار شد شرایط نشر و کتابخوانی را در مسیر بهبود قرار دهد.
وی ادامه داد: با توجه به ظرفیتهای فضای مجازی نباید به دو دغدغه مهم نشر کم توجه بود؛ نخست مسایل حقوقی و قانونی فضای رسانه مجازی و دیگر مسایل قانونی این رسانه نوپا. بنابراین نیازمند تدوین قوانین روان و روشن هستیم.
معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: دومین دغدغه در حوزه فضای مجازی کتاب کاغذی است. به عبارتی دیگر سرمایه کتاب کاغذی را نباید فراموش کنیم هرچند فضای مجازی فرصت است اما کتاب کاغذی رسانهای است که از لحاظ اقتصادی و فرهنگی نباید نادیده گرفته شود. فضای مجازی باید به کمک کتاب کاغذی بیاید نه نابودی آن. فضای مجازی نباید فضای تنفسی کتاب کاغذی را مسدود کند.
مهرداد ملکمحمدی، مدیرعامل شرکت تجارت الکترونیک «کتاببین» در قالب بیان داستانی به فلسفه برگزاری نخستین جشنواره کتاب مجازی پرداخت.