کوروش کمالسروستانی، رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس در شرح برنامههای بیست و سومین هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران در این استان به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: دیروز نخستین برنامه با عنوان «نشست تخصصی علم اطلاعات» با سخنرانی دکتر جعفر مهراد، استاد پیشکسوت و رئیس کتابخانه منطقهای علوم و تکنولوژی شیراز برگزار شد.
برنامههای هفته کتاب استان فارس
وی ادامه داد: دوشنبه نشست «پیشینه پیشه کتابفروشی در شیراز» که به بررسی تاریخ کتابفروشی در این شهر و نقش آنها در توسعه فرهنگ برپا خواهد شد. در این نشست از چهار کتابفروشی قدیمی شیراز (کتابفروشی زین العابدین بلادی، محمد محمدی، محمود فهلیانی (کتابفروشی احمدی)، غلامحسین امامی (کتابفروشی اسفند) که برخی تقریبا صد سال قدمت دارند قدردانی خواهد شد.
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس بیان کرد: طرح «اهدای دانایی» از فردا تا پایان هفته کتاب در استان فارس اجرا خواهد شد که این طرح شامل اهدای رایگان کتاب از سوی این مرکز است. همچنین نمایشگاهی با عنوان «جهان معرفت» که دربردارنده تابلوهایی از کتابهای قدیمی است و از سوی ناشران در عصر قاجار تا دوره پهلوی برای فروش کتاب تهیه میشد، (در آن زمان کتابفروشی چندان وجود نداشت و ناشران خود وظیفه فروش آثار تولید شده را به عهده داشتند که از تابلوی کتاب برای تبلیغ آن استفاده میکردند) به نمایش درخواهد آمد.
کمالیسروستانی اظهار کرد: پنجشنبه کارگاه «آموزش شناسایی عکسهای تاریخی» از سوی استاد منصور صانع، پژوهشگر حوزه عکس برگزار میشود که در این کارگاه به کتابداران کتابخانههای فارس شیوه شناسایی عکسهای تاریخی آموزش داده میشود. همچنین دوشنبه نشست «با کارشناسان کتابخانههای شیراز» پیشبینی شده که در این نشست از دو کتابدار مولف، علی احسانیمقدم و فرید کامکار به دلیل تالیف اثر «کتابشناسی ایل قشقایی» قدردانی میشود.
وی افزود: برنامه دیگر «تور کتاب» است که در این برنامه کتابداران در بازدید از چهار کتابخانه؛ کتابخانه شاهچراغ، کتابخانه منطقهای علوم و تکنولوژی، کتابخانه عمومی و کتابخانه مرکز اسناد فارس دیدار خواهند کرد و در این دیدار با شیوههای طبقهبندی و انفورماتیک آشنا خواهند شد.
گران بودن کتاب بهانهای بیش برای نخواندن آن است
رئیس مرکز اسناد و کتابخانه ملی استان فارس درباره دلایل کمرنگ شدن کتاب در جامعه گفت: تبدیل شدن هر چیزی به فرهنگ نیازمند برنامه درازمدت و الگوسازی مناسب است. بنابراین پرداختن به کتاب تنها در هفته کتاب و نمایشگاه کتاب کافی نیست. اگرچه آشنایی با کتاب یک برنامه استراتژیک است که مدیران فرهنگی کشور دنبال میکنند، اما آمار نشر ما و میزان علاقه جوانان به کتاب نشان میدهد که ما با آسیب جدیدی در این زمینه روبهرو هستیم.
کمالیسروستانی بیان کرد: برای جوانان در روزهای کنونی کتاب تنها در وجه آموزشی آن مطرح است که از آن نیز تنها برای افزایش گنجینه اسفنجی ذهن خود بهره میبرند که پس از امتحان این گنجینه تخلیه و در آن چیزی باقی نمیماند. این در حالی است که کتابخوانی در کشور ما نه در مدرسه، دانشگاه و جامعه ترویج نمیشود.
وی ادامه داد: با این وجود، گران بودن کتاب بهانهای بیش برای نخواندن آن است زیرا جوانان برای بقیه اقلام مانند خورد و خوراک و آرایش هزینه بسیار میکنند و از طرفی فضای مجازی امکانی است که کتابها را به صورت مجانی در اختیار مخاطب قرار میدهد و دیگر نخواندن کتاب به دلیل گرانی، عذری پذیرفته شده نیست. تاکنون نظام آموزشی ما در الگوسازی و فرهنگ مطالعه موفق نبوده که به سامان رساندن این آرزو نیازمند برنامهریزی پیوسته، دقیق و سرمایهگذاری مداوم است.