نوشآفرین انصاری در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، از انتشار شانزدهمین جلد از «فرهنگنامه کودک و نوجوان» خبر داد و بیان کرد: در شانزدهمین جلد از این فرهنگنامه به بخش پایانی حرف «ز» و همچنین حروف «س و ش» پرداختهایم و امیدوارم بتوانیم تا دو ماه آینده آن را به ناشر تحویل دهیم.
دبیر شورای کتاب کودک ادامه داد: بزرگترین مشکلی که در تولید فرهنگنامه کودک و نوجوان با آن مواجه هستیم افزایش تعداد صفحات به بیش از 350 صفحه است. گاهی حجم مقالات ارسالی زیاد است و از سویی کم کردن حجم مقالات و خلاصه کردن آنها نیز به عمق مطلب آسیب میرساند و ما مجبوریم مقالات را با کمترین تغییرات در فرهنگنامه بگنجانیم. از طرفی فرهنگنامه یک دانشنامه مفصل برای کودکان و نوجوانان است و ما باید مطالب را به طور کامل بیان کنیم. این مسائل سبب میشود که مانند جلد قبلی نتوانیم به طور کامل به حرف مورد نظر بپردازیم و ادامه آن را در جلد بعدی بیاوریم. امیدوارم دراین جلد از فرهنگنامه بتوانیم به طور کامل به حروف «س و ش» بپردازیم.
انصاری در ادامه درباره فرهنگنامه کودک و نوجوان توضیح داد: این فرهنگنامه نوعی دانشنامه برای کودکان و نوجوانان 10 تا 16 سال است و مزایای زیادی را دربردارد که مهمترین آن الفبایی بودنش است. این مساله سبب میشود مخاطبان به دو صورت به آن ورود کنند. یکی مخاطبانی هستند که کنجکاوند و علاقه زیادی به دانستن، آگاهی داشتن و کتاب خواندن دارند این دسته با مراجعه به این فرهنگنامه میتوانند به پاسخ پرسشهایی که در ذهنشان وجود دارد برسند و با لذت، بسیاری از کلمات را کشف میکنند. دسته بعدی هم دانشآموزانی هستند که برای تکالیف مدرسهشان یا مقالات و پاسخ به پرسشهایشان مشکل دارند و به سراغ مدخلهای خاص هستند و این فرهنگنامه میتواند برایشان بسیار سودمند باشد.
وی اضافه کرد: البته علاوه بر کودکان و نوجوانان گروه سومی که میتوانند از این فرهنگنامه استفاده کنند بزرگسالان، شامل خانوادهها، معلمان و مربیان مدارس هستند که میتوانند اطلاعات مفیدی در این فرهنگنامهها بدست آورند.
دبیر شورای کتاب کودک در ادامه سخنانش از ناشناخته بودن دایرهالمعارفها و فرهنگنامهها در سطح کشور ابراز تاسف کرد و گفت: متاسفانه این گونه کتابها در سطح کشور به خوبی معرفی نمیشوند و جای آنها فقط در کتابخانههای مدارس است. درحالیکه کتابخانههای مدارس ازجمله ضعیفترین کتابخانهها در سطح کشور هستند.
انصاری بیان کرد: اگر کتابخانههای مدارس تجهیز شوند و معلمان به کتابهای خوب و ارزشمند دسترسی داشته و درباره آنها اطلاعات داشته باشند و به خوبی بتوانند بچهها را راهنمایی کنند، میتوانیم شاهد انقلاب فکری و تحولی عظیم در کتابخوانی کشورمان باشیم، و این فرهنگ نامه برای آغاز این کار میتواند بسیار مفید باشد.