حجتالاسلام علی اوسط عبدالعلیزاده، رئیس مرکز احیای آثار اسلامی وابسته به پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی در گفتوگو با نمایندگی خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) در قم، اظهار کرد: مراسم رونمایی از کتاب سترگ انوارالفقاهه، تألیف فقیه بزرگ و نامدار شیعه شیخ حسن کاشف الغطاء (رحمهالله علیه) با حضور آیتالله رضا استادی، عضو برجسته جامعه مدرسین حوزه علمیه قم و جمعی از استادان حوزه و دانشگاه پنجشنبه (چهاردهم آبان ماه) در قم برگزار میشود.
وی در ادامه به معرفی شیخ حسن کاشف الغطاء پرداخت و گفت: وی فرزند کوچک شیخ جعفر کبیر (متوفای 1228 ق) از بزرگان فقهای امامیه و از مشاهیر عصر خود بود که در سال 1201 ق در نجف اشرف به دنیا آمد و قبل از بیست سالگی به درجه اجتهاد رسید، زیرا وی عصاره بزرگانی همچون پدر و برادر (شیخ موسی متوفای 1241 ق) و سید محمد جواد عاملی (صاحب مفتاح الکرامه) و شیخ اسد الله شوشتری و دیگر اعلام عصر خود بود.
عبدالعلیزاده افزود: بعد از وفات پدرش، راه پدر را در تحقیق و تألیف و تتبع ادامه داد و بیشتر وقتش را به امور علمی گذراند و کمتر به زعامت دینی و دنیایی مردم اهتمام داشت، ولکن بعد از وفات برادرش شیخ محمد (م 1247 ق) جانشین او در حله شد و بعد از مرگ دیگر برادرش شیخ علی (م 1253 ق) به نجف اشرف بازگشت و جانشین او شد و مرجعیت عام یافت که همزمان با ریاست عامه شیخ محمد حسن نجفی (م 1266 ق) صاحب جواهر الکلام بود.
وی گفت: بیش از 10 سال (ما بین سالهای 1353 تا 1266 ق) صاحب انوارالفقاهه با صاحب جواهر الکلام در نجف اشرف با هم بودند و به پیشنهاد صاحب جواهر به عنوان نماینده تام الإختیار و نفر اول شیعیان در حکم و إفتاء در زمان حکومت عثمانی - برای رفع اختلافات شیعه و سنی- به بغداد سفر میکند و با قضات عثمانی به بحث میپردازد و با سربلندی از جلسه بغداد خارج میشود.
عبدالعلیزاده اظهار کرد: برخی را اعتقاد بر این است که انوار الفقاهه ارجحیّت و مزیّت بر جواهر الکلام دارد، هم از نظر جامعیّت و هم از نظر روش استدلال، ولکن انوارالفقاهه تاکنون به چاپ نرسیده بود و در دسترس مراجع و مجتهدین و فقها قرار نداشت تا بتوانند مراجعه و مقایسه کنند و با چاپ این کتاب برتری یکی بر دیگری مشخص خواهد شد.
وی افزود: انوارالفقاهه برخلاف جواهر الکلام، شرح و حاشیه بر کتابی نیست و بهتر توانسته مطالب فقهی را دستهبندی کند. شیخ حسن کاشف الغطاء در تألیف کتاب انوارالفقاهه و نیز در ترتیب ابواب فقهی بسیار متأثّر و شبیه آثار شهیدین (رحمهما الله) بهویژه آثار شهید اوّل عمل کرده است و از حیث حجم کتاب، انوارالفقاهه - نسبت به جواهر الکلام - کمتر از یک سوّم جواهر است که گویای موجز و مختصر بودن کتاب است و شاید در نظر اکثر فضلا نقص به حساب آید. ولکن در نظر اهل فن و مجتهدین، ایجاز و مختصرنویسی و با ایماء و اشاره به ادله پرداختن، موجب اتقان و خبرویت مؤلف است و جزء فضائل کتاب محسوب میشود، مانند آثار شهیدین (رحمهما الله).
مراسم رونمایی از کتاب سترگ انوارالفقاهه، پنجشنبه (14 آبان ماه) ساعت 10 صبح در سالن همایشهای پژوهشگاه علوم فرهنگ اسلامی واقع در ابتدای خیابان معلم برگزار میشود.