علیاصغر علیزاده، مدیرمسئول انتشارات «گپ» در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) درباره نقش استادان در تقویت جریان کپی غیرقانونی کتابهای پزشکی عنوان کرد: متأسفانه برخی استادان دانشجویان را برای کپی غیرقانونی تشویق میکنند، یعنی بهجای ترغیب دانشجو به خرید کتاب مرجع، با مشخص کردن بخشهایی از کتاب برای آزمون پایان ترم، دانشجو را به انجام این عمل تشویق میکنند.
دانشجو برای کپیغیرقانونی از من اجازه گرفت
علیزاده با اشاره به تماس تلفنی یک دانشجوی شهرستانی با وی، مبنی بر کسب اجازه برای کپی کردن بخشهایی از کتاب اظهار کرد: مدتی قبل یکی از دانشجویان پزشکی زنجان با من تماس گرفت که آیا اجازه دارم تا بخشهایی از کتاب «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» را کپی کنم؟ وی گفت که همه همکلاسیهایش اینکار را انجام دادهاند و فقط برای رعایت حقوق مؤلف و نویسنده با من تماس گرفته است. با رئیس دانشکده پزشکی علومپزشکی زنجان تلفنی صحبت و از جریان کپی غیرقانونی کتاب مطلعش کردم که البته ترتیب اثری داده نشد.
مدیرمسئول انتشارات «گپ» افزود: وجود مراکز کپی از یکسو و بیتفاوتی و تشویق برخی استادان به انجام این عمل غیرقانونی، موجب تضعیف هرچه بیشتر نشر دانشگاهی کشور شده است. رسانهها با برجسته کردن مشکلاتی از ایندست میتوانند در بهبود وضعیت این بخش از نشر کشور مؤثر باشند.
لزوم ورود وزارت علوم برای حذف پدیده کپی غیرقانونی
وی با تأکید بر نقش مهم وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در برطرف کردن مشکلات نشر دانشگاهی ادامه داد: یکی از سرچشمههای اصلی شکلگیری یا حداقل تقویت جریان کپی غیرقانونی کتابهای علمی، دانشگاهها هستند و بنابراین وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید برای رفع این مشکل ورود کند. یکی از اقدامات ابتدایی برای برچیده شدن بساط کپی غیرقانونی کتابهای علمی در اطراف دانشگاهها، صدور بخشنامهای از سوی وزارت علوم است. البته استادان نیز در متوقف کردن این جریان نقش مهمی دارند.
علیزاده در ادامه گفت: مدرسان دانشگاهها با تشویق دانشجویان به کپی غیرقانونی، دو آسیب را به جامعه دانشگاهی وارد میکنند؛ نخست زحمات همکاران خود را زیر پا میگذارند و بهعنوان مثال 60 نویسنده و متخصص در تدوین کتاب «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» حضور داشتند. از سوی دیگر با تشویق به خلاصهخوانی، زمینههای تربیت دانشآموختگان کمسواد را فراهم میکنند.
این فعال حوزه نشر دانشگاهی درباره حضور «گپ» در ششمین نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی عنوان کرد: نمایشگاه تخصصی کتاب دانشگاهی، همچنین نمایشگاههای استانی به معنای واقعی مؤلفههای نمایشگاهی ندارند و بنابراین تمایلی برای شرکت در این فضاها نداریم.
علیزاده همچنین از تجدیدچاپ کتاب «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» خبر داد و با تأسف از استقبال اندک جامعه دانشگاهی از این کتاب اظهار کرد: چاپ دوم مجموعه سه جلدی «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» بهزودی وارد بازار نشر دانشگاهی ایران میشود و این در حالی است که برخلاف انتظار و در واقع برخلاف آنچه باید باشد، شمارگان این منبع اصلی دانشجویان پزشکی، بهدلیل وجود نواقص جدی در جریان نشر دانشگاهی متناسب با جمعیت هدف نیست.
وی افزود: با توجه به تحصیل 170 هزار دانشجوی پزشکی در شاخههای مختلف و نیاز آنها به منابع اصلی مانند سه جلدی «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» شمارگان این کتاب رشدی نداشته و اصلیترین دلیل این موضوع نیز فعالیت واحدهای زیراکس کتاب در حاشیه دانشکدههای پزشکی است. برخی از استادان دانشگاههای معتبر پزشکی کشور از وجود جریان کپی کتابهای منبع از سوی دانشجویان گزارش میدهند.
علیزاده با اشاره به وجود گزارشهای رسمی مبنی بر تقویت جریان کپی غیرقانونی کتابهای علمی از سوی دانشجویان گفت: دکتر پروین یاوری، یکی از نویسندگان مجموعه سه جلدی «اپیدمیولوژی بیماریهای شایع ایران» بهعنوان فردی فعال در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سرکشیهای خود به دانشکدههای پزشکی، وجود پدیده کپی را به مسئولان اطلاعرسانی کرده ولی متأسفانه رؤسای دانشکدههای پزشکی برای رفع این مشکل اقدامی انجام نمیدهند.