خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)ـ «سفید» با تهیهکنندگی سعید بشیری و داود آجرلو یکی از سلسله برنامههای تخصصی شبکه آموزش سیماست که هر شب از ساعت 23، با اجرای شهرام زرگر به صورت زنده پخش میشود. یکشنبههای هر هفته این برنامه به هنرهای تجسمی با کارشناسی محمدرضا شریفزاده اختصاص دارد. وی دارای مدرک دکترای فلسفه هنر از دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات است.
میهمانانی که تاکنون به این برنامه دعوت شدهاند، از مهمترین چهرههای فعال در حوزه هنرهای تجسمی در دهههای اخیرند. یکی از ویژگیهای شاخص میهمانان این برنامه در صاحب کتاب بودن آنهاست. با محمدرضا شریفزاده کارشناس این برنامه گفتوگوی کوتاهی داشتهایم که در ادامه آن را مطالعه میکنید.
شریفزاده درباره میهمانان دعوت شده به این برنامه گفت: همه کسانی که تاکنون به برنامه دعوت شدهاند، از استادان و هنرمندان درجه یک، هنرهای تجسمی بودند. امیدوارم اگر شبکه آموزش و هنرمندان همکاری کنند، برنامه تا به انتها به همین صورت پیش برود. زمان پخش برنامه متعلق به مخاطبان حرفهای و تخصصی است و بعید است که مخاطبان عام نیز بیننده برنامه باشند.
وی افزود: هر میهمانی را که در رشتههای مختلفی چون خوشنویسی، نقاشیخط، عکاسی، نقاشی و مجسمهسازی دعوت کردهایم در حوزه کاری خود برجسته بوده است. از میان این میهمانان میتوانم به غلامحسین امیرخانی، جلیل رسولی، علی اکبر صادقی، بهنام کامرانی، قباد شیوا، محید مهرگان، محمدرضا مریدی، شهابالدین عادل و محمد فرنود اشاره کنم.
شریفزاده ادامه داد: در مورد استادانی که نتوانستیم در استودیو در خدمتشان باشیم، دوربین برنامه به خانه یا کارگاه آنها رفته است؛ به عنوان مثال ما یک گزارش تصویری از مهدی حسینی نیز در این برنامه پخش کردیم.
این کارشناس شب هنرهای تجسمی برنامه سفید در ادامه با اشاره به این نکته که میهمانان دعوت شده به این برنامه صاحب کتاب هستند، گفت: میهمانان شب هنرهای تجسمی برنامه سفید، همگی یا تالیفات و ترجمههایی در حوزه نظری هنرهای تجسمی دارند یا از مجموعه آثار آنها کتابهایی منتشر شده است که هر کدام از این کتابها جنبه آموزشی دارد. یعنی دیدن آثار یک هنرمند تجسمی تراز اول نیز نوعی از آموزش است و هرکسی بهجز این فکر کند، در اشتباه است. از میان این میهمانها کسانی چون محمد فرنود در سیستم چاپ و نشر و حتی مطبوعات در سطح جهان نیز از شهرت بسیاری برخوردارند و در کتابهای بینالمللی مجموعه آثار هنرمندان، آثاری نیز از آنها منتشر شده است.
شریفزاده همچنین در پاسخ به این سوال که «میهمانان برنامه توسط چه کسی و بر اساس چه معیارهایی انتخاب میشوند؟» گفت: میهمانها را من با مشورت تهیهکنندگان برنامه انتخاب میکنم. مخاطبان علاقهمند هستند تا طیف درجه یک و استادان بزرگ هنرهای تجسمی را در برنامه مشاهده کنند. به طور کل تیم این برنامه دانشگاهی است. همه دستاندرکاران این برنامه از کارشناسان تا مجری، سالهاست که به عنوان عضو هیات علمی در دانشکدههای مختلف هنری به تدریس اشتغال دارند.
مترجم کتاب «زیباییشناسی عکاسی» در ادامه به جنبه آموزش محور بودن و بیان تاریخ شفاهی هنرهای تجسمی ایران در شب هنرهای تجسمی برنامه سفید اشاره کرد و گفت: کاری که برنامه ما در هر قسمت دنبال میکند این است که در بخش پایانی برنامه تصاویر آثار هنرمندان بدون موسیقی پخش شده و هنرمند توضیحات خود را درباره آثار ارائه میکند. این توضیحات در مواقعی کاملا تکنیکی و گاهی هم بیان خاطراتی از هنرمند در مورد ثبت آن اثر است.
وی اضافه کرد: به نظر من هر دوی این موارد جنبه آموزشی دارد. این آموزش برای چند میلیون دانشجوی هنری که در سراسر ایران از دورافتادهترین روستاها تا کلانشهری مثل تهران، زندگی میکنند، بسیار مفید است. مگر چند درصد این دانشجویان میتوانند سرکلاس این هنرمندان حضور داشته باشند؟ رسانه ملی این نیاز را برآورده کرده و هنرمندان را به صورت زنده رودرروی همه این دانشجویان و هنرجویان قرار داده است.
شریفزاده آموزش تاریخ هنر جهان را نیز به عنوان یکی از آیتمهای شب هنرهای تجسمی برنامه سفید معرفی کرد و گفت: در این برنامه به آموزش تاریخ هنر از دوران باستان تا معاصر نیز میپردازیم. هر هفته بخشی از تاریخ هنر را در حدود 5 دقیقه به همراه معرفی منابع مختلف به مخاطبان ارائه میکنیم. به عنوان مثال در یکی از روزهای برنامه به طور فشرده تاریخ هنر یونان باستان به همراه معرفی منابع معتبر در این حوزه، آموزش داده شد.