به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) نسخه اصلی کتاب «آینده دیجیتالی کتابخانهها: راهبردهایی برای عصر اطلاعات» توسط انجمن کتابداران انگلیس در سال 2002 منتشر کرده است.
بر اساس سخنان مترجم در بخش مقدمه، مباحث مطرح شده در این کتاب، پاسخگوی بسیاری از سؤالات و ابهامات در حوزه فناوریهای اطلاعاتی و مسائلی است که کتابخانهها یا با آنها روبهرو هستند یا ناگزیر در آینده نه چندان دور باید با آنها روبهرو شوند.
منابع رقومی، ضرورت رقمیسازی منابع کتابخانهای، برنامههای رقمیسازی منابع، روشهای مجموعهسازی در دنیای رقومی، کتابها و مجلات الکترونیکی، مسائل و مباحث مربوط به اینترنت، موتورهای کاوش، ابردادهها، درگاهها، دروازهها، کتابخانههای رقومی و دورگه، روشهای حفاظت از دادهها و منابع رقومی و نقش و وظایف کتابداران در جامعه رقومی کنونی از جمله موضوعاتیاند که در این کتاب درباره آنها بحث شده است.
نویسندگان این اثر، در کنار مباحث نظری، نمونههای عینی و مشهوری در حوزه کتابخانههای رقومی و رقمیسازی اطلاعات را نیز ارائه کردهاند. این کتاب میکوشد تا مباحث راهبردی در حوزه تحقق آیندهای رقومی برای کتابخانهها و کتابداری را بررسی کند.
این کتاب از 10 فصل تشکیل شده است؛ عناوین این فصول عبارتند از «آینده رقومی در شرایط فعلی»، «چرا باید منابع را رقومی کرد؟»، «مجموعهسازی در جهان رقومی»، «عوامل اقتصادی»، «کشف، توصیف و استفاده از منابع اطلاعاتی»، «طراحی و توسعه نظامهای اشتراک منابع رقومی»، «درگاهها و خصوصیسازی محیطهای اطلاعاتی: سازوکارهایی برای دسترسی بهرهگیر نهایی به اطلاعات»، «حفاظت و نگهداری»، «کتابدارات رقومی: وظایف جدید در عصر اطلاعات» و «آینده رقومی».
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «دایرهالمعارفها نیز با تبدیل به قالب رقومی توسعه زیادی یافتهاند. این نوع از آثار مرجع، بهویژه از اتصالات فرامتنی و امکانات چندرسانهای نیز بهره میگیرند. دوباره با نشر این منابع بر روی دیسکهای نوری از بدو امر (که هنوز نیز بسیاری از آنها در این قالب منتشر میشوند) بر ناشران دایرهالمعارفها ضربه شدید مالی وارد آمد، بهویژه وقتی میکروسافت دایرهالمعارف Encarta را منتشر کرد و درصدد برآمد تا آن را به صورت مجانی بر روی رایانههای شخصی نصب کند.»
چاپ نخست کتاب «آینده دیجیتالی کتابخانهها: راهبردهایی برای عصر اطلاعات» اثر مشترک «مریلین دیگن» و «سیمون تانر» با ترجمه دکتر عباس گیلوری، با شمارگان 1000 نسخه، در 385 صفحه، به بهای 280 هزار تومان، از سوی نشر کتابدار راهی بازار نشر شده است.