حمیدرضا آریانفر، ناظر طرحهای پژوهشی بخش تاریخ معاصر بنیاد ایرانشناسی به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) گفت: پژوهش در بازارهای شمال كشور ادامه طرح ملی بازارهای ايران است كه از سوی بخش پژوهش بنياد ايرانشناسی و با همكاری تعدادی از پژوهشگران در سال 1390 به اجرا گذاشته شد و هم اكنون در دست انتشار است.
وی در تشریح طرح بازارهای روز و هفتگی شمال كشور اظهار کرد: این طرح قلمرو وسيعی از دادههای گوناگون شهری و روستايی را در خود دارد و مبادلات بين فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی بیشماری را سازمان میدهد. اين دادهها از يكسو وجه تاريخی، گذشته و تقريبا حال را در بر میگيرد و از سوی ديگر دادههای در حال تكوين و گسترش در آينده را شامل میشود.
این ناظر طرحهای پژوهشی بخش تاریخ معاصر بنیاد ایرانشناسی ادامه داد: قلمرو جغرافيايی پژوهش بازارهای روز و هفتگی شمال كشور از ساحل شمالی كشور از منتهی اليه غرب استان گيلان تا شرق استان گلستان محدودهای از آستارا تا بندر تركمن و گميش تپه را در برمیگيرد. علاوه بر اين شهرها، نقاط ساحلی يا جنگلی متاثر از معيشت دريا، جنگل يا تجارت دريايی دارای بازار روز هستند و در قلمرو اين طرح قرار گرفتهاند.
آریانفر بیان کرد: كتاب «بازارهای روز و هفتگی مناطق ساحلی شمال كشور» در چند بخش و فصل به شيوه تكنگاری به مطالعه و بررسی بازارهای روز(سنتی) شهرهای رشت، ساری و گرگان و در ادامه به بررسی چندين بازار مهم هفتگی (كه هريك در يكی از روزهای هفته برپا میشود) در سه استان ياد شده پرداخته است. برخی از سرفصلهای كتاب عبارتند از: «سابقة تاريخی بازار»، «ادبيات بازار»، «سازمان اقتصادی بازار»، «جامعه و مردمشناسی بازار»، «نظام صنفی بازار»، «سيمای بازار»، «نقشه» و «پلان».
وی درباره شیوه پژوهش عنوان کرد: در طرح «بازارهای روز و هفتگی مناطق ساحلی شمال كشور» از دو شيوه پژوهش كتابخانهای و پژوهش ميدانی به طور همزمان استفاده شده و در هر يك از بخشها علاوه بر متن بازار كه متكی بر منابع مكتوب و مصاحبه با افراد مطلع محلی است (مصاحبه با مطلعان محلی در اين پژوهش اهميت فراوان دارد)، نقشهای كامل از موقعيت بازار و تصاوير و جداولی از محصولات عرضه شده را به نمايش میگذارد.