به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مهدی رجبی از نویسندگان کودک و نوجوان است. او سعی کرده در داستانهایش فضایی خلق کند که به فضای ذهنی کودکان امروز جامعه نزدیک باشد. «کنسرو غول» یکی از کتابهای این نویسنده است که توانست به همراه 5 کتاب ایرانی دیگر در فهرست «کلاغ سفید» آلمان قرار گیرد. او درباره این کتاب به ایبنا گفت: «کنسرو غول» پیش از این هم در شورای کتاب کودک بررسی و شایسته تقدیر شناخته شده بود. ویژگی شاخص این کتاب تفاوتش با ادبیات مرسوم این سالها در کشور ایران است.
وی افزود: سعی میکنم در نوشتن برای نوجوانان جسارتهایی داشته باشم و افقهای جدیدی را پیش روی آنها بگشایم. در «کنسرو غول» و کتاب بعد از آن، یعنی «جنایتکار اعتراف میکند»، هم تلاش کردم در تعامل با مخاطب قرار بگیرم. درواقع میخواستم به مخاطب اجازه دهم که برخی چیزها را کشف کند. به عنوان مثال مخاطب در کتاب «جنایتکار اعتراف میکند» سرگردان میشود و تا پایان داستان نمیتواند متوجه شود که چه کسی حقیقت را بیان میکند. اینچنین کارهایی در ادبیات ما زیاد صورت نگرفته است.
هدفم ارتقای سلیقه و ذائقه ادبی مخاطبان است
رجبی هدفش از نوشتن به این سبک را ارتقای سلیقه و ذائقه ادبی مخاطبان عنوان کرد و گفت: متاسفانه ادبیات کودک و نوجوان ما به سوی یکنواختی رفته و داستانهایی که تولید میشود فقط نوستالوژی نویسندگان بزرگسال از دوران کودکیشان است. اکثر نویسندگان فکر میکنند خاطرات دوران کودکی و چیزهایی که در گذشته برایشان جذاب بوده برای کودکان و نوجوانان امروز هم جذاب است. درحالی که این تصور به کلی اشتباه است.
این نویسنده کودک و نوجوان ادامه داد: باتوجه به سیستمها و فضاهای جدید و وسایل الکترونیکی پیشرفتهای که امروزه به وفور در اختیار بچهها قرار دارد، آنها یک قدم از نویسندگان امروز ما، جلوترند و به همین دلیل بچهها نیازهای خود را با خواندن کتابهای ترجمه شده تامین میکنند.
رجبی گفت: در این شرایط نویسندگان باید سعی کنند در آثارشان حرف تازهای برای نوجوانان داشته باشند و تجربههای جدید و نو را با استفاده از روشهای جذاب به آنها منتقل کنند. نویسنده باید خلاقیت داشته باشد نه اینکه خودش را در آثارش تکرار کند.
مهدی رجبی، نویسنده کودک و نوجوان در سال 1359 در خمین متولد شد. وی فارغالتحصیل کارشناسی رشته فیلمسازی از صدا و سیما و کارشناس ارشد ادبیات نمایشی دانشگاه تربیت مدرس است. از جمله آثار داستانی رجبی که جوایزی را به خود اختصاص دادهاند، میتوان به «تانگوی شبانه»، «این سرما مرا میکشد»، «فراموشان این زمستان» و «گریه نکن مثل بهار» اشاره کرد. رجبی در کنار ادبیات داستانی کار فیلمنامهنویسی هم انجام میدهد و «مسافران خاک»، «ساحل سنگی»، «موجهای گمشده»، «واهمههای ازلی»، «لابیرنت» و «ابر صورتی» از جمله فیلمنامههای او است.