به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گردهمایی معاونان پژوهش و فناوریهای دانشگاهها، پژوهشگاهها و پارکهای علم و فناوری سراسر کشور، پیش از ظهر سهشنبه 21 مهرماه، با محوریت برنامههای هفته ملی پژوهش و فناوری سال 94 و با حضور دکتر وحید احمدی، معاون پژوهشی و فناوری وزیر علوم تحقیقات و فناوری، در سالن همایش این وزارتخانه برگزار شد.
تقویت انسجام و هماهنگی بیشتر
احمدی در این نشست با اشاره به لزوم همکاری برای برگزاری هفته پژوهش سال 94 گفت: تقویت انسجام و هماهنگی بیشتر با همه اجزای دخیل در حوزه پژوهش و فناوری برای برگزاری برنامههای هفته پژوهش امسال، یکی از اهداف اصلی است. آییننامههای مرتبط با این موضوع تنظیم و ابلاغ شده است.
وی افزود: امسال به دنبال تغییر نگاه به آیین هفته پژوهش بهعنوان یک هفته سمبلیک هستیم و بهعبارت دیگر وزارت علوم، تحقیقات و فناوری تنها در این جریان ذینفع نیست، بلکه باید نظرات و دیدگاههای همه اجزا درنظر گرفته شود. در این باره نیز نشستهای متعددی با وزارتخانههایی مانند آموزش و پرورش، کشور و صنایع همچنین با سازمان صداوسیما و نیروی انتظامی برگزار شده است.
احمدی با اشاره به محورهای اصلی در هفته پژوهش 94 اظهار کرد: چند محور اصلی دنبال میشود. ابتدا به مقوله فناوری و ارائه محصول و موضوع فن بازار توجه بیشتری شده است. سال گذشته در این حوزه قراردادهایی نزدیک به 26 میلیارد تومان منعقد شده است. ایدههای برتر و ارائه محصولات و کارهای تحقیقاتی که در حقیقت نتیجه یکساله تلاش پژوهشگران است نیز با نگاهی سختگیرانهتر بررسی میشوند؛ بررسی سختگیرانه با هدف حذف پژوهشهای تکراری مورد تأکید است.
حضور مؤثر دانشگاهها و مراکز پژوهشی در هفته پژوهش
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم با اشاره به تعیین معیار وزارتخانه برای تخصیص بودجه پژوهشی ادامه داد: حضور مؤثر دانشگاهها و مراکز پژوهشی در هفته پژوهش بهعنوان معیاری برای کمکهای مالی به پژوهشگران درنظر گرفته شده است؛ تصمیمی که اجرای آن از سوی وزارت علوم و معاونت پژوهشی همواره مورد تأکید بوده است.
وی با اشاره به زمان برگزاری نمایشگاههای استانی هفته پژوهش افزود: نمایشگاه ویژه هفته پژوهش، 20 تا 27 آذر در محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برگزار میشود و نمایشگاههای استانی یک هفته جلوتر به عرضه دستاوردهای پژوهشی خود اقدام خواهند کرد. همانند سالهای گذشته نشست معاونان همه مراکز پژوهشی را در سالن اجلاس سران خواهیم داشت. بنا به درخواست دستگاههای اجرایی مبنی بر وجود تفاوت کارشان با دانشگاهها، آیین تجلیل از پژوهشگران برتر نیز امسال با یک تغییر برگزار میشود، بنابراین پژوهشگران این دو دسته نهاد بهصورت مجزا معرفی میشوند.
تجلیل از برترینهای پژوهش در حوزه آموزش و پرورش
احمدی گفت: همانند سالهای گذشته در حوزه آموزش و پرورش نیز برترینهای پژوهش تجلیل خواهند شد. جشنواره ایدههای برتر نیز در این راستا برگزار میشود. 84 دانشگاه، پارک علم و فناوری و مرکز پژوهشی برای حضور در هفته پژوهش امسال ثبتنام کردهاند.
معاون پژوهشی وزیر علوم با اشاره به اهمیت توجه به مقوله پژوهش در برنامهریزیهای کلان کشوری اظهار کرد: با به نیمه رسیدن کار دولت تدبیر و امید، انتظار داریم بتوانیم با توجه بیشتر به امر پژوهش، نقشآفرینی بیشتری در عرصههای کلان داشته باشیم. مراکز علمی نهتنها باید به تولید علم بپردازند، بلکه باید در توسعه اقتصادی و روابط بینالمللی نیز حضوری پررنگتر داشته باشند. تأکید داریم که برای حضوری محوری در حوزههای مختلف برنامهریزی، آمادگی لازم در بخش پژوهش وجود دارد.
15 تن بهعنوان پژوهشگر برتر سال 94 معرفی میشوند
دکتر جلال بختیاری، دبیر ستاد ملی هفته پژوهش نیز در این آئین گفت: از بین 75 هزار عضو هیأت علمی، 15 تن بهعنوان پژوهشگر برتر سال 94 منتخب خواهند شد. نقش دانشگاههای بزرگ در هفته پژوهش باید نمود داشته باشد و اگر در این امر موفق نباشند، بهمعنای وجود اشکال در اجرای مأموریت آنهاست.
وی افزود: امسال برنامههای مستندسازی و فرآیندسازی با هدف معرفی نمایش فعالیتهای یکساله هفته پژوهش درنظر گرفته شده است. ملاک برای بررسی فعالیتهای پژوهشی، تلاش دانشگاههاست. برای پیشگیری از تکرار در طرحهای پژوهشی باید مجموع فعالیتها مستند شوند.
بختیاری ادامه داد: در کتاب هفته پژوهش سال گذشته، اطلاعات و دغدغههای پژوهشگران بهصورت گفتوگو منتشر شده که بسیار بااهمیت است. خلاصه نقطه نظرات دانشگاهها امسال نیز در یک کتاب منتشر خواهد شد و اینکار با هدف تدوین سیاستهای کلان پژوهشی و افزایش کیفیت برگزاری هفته پژوهش صورت میگیرد تا در سالهای آتی عملیاتی شود.
دبیر ستاد ملی هفته پژوهش اظهار کرد: موضوع آسیبشناسی حوزه پژوهش مانند حضور کمرنگ صنعت در این عرصه بررسی خواهد شد. برای نیل به هدف نمایش همه توانمندیهای عرصه پژوهش باید از سطح تبلیغات و چاپ بنر عبور کنیم. این هدف جز با توجه به تجربیات گذشته و ترسیم برنامه برای آینده با همکاری همه اجزا بدنه پژوهش میسر نیست.
تغییر نگاه غارتی و غنیمتی به پژوهش
وی گفت: برای تحول در آموزش عالی مانند آنچه که در عرصه سلامت پیگیری میشود، باید به موضوع پژوهش توجه ویژهای داشته باشیم؛ موضوعی که باید از رده دانشآموزی به آن توجه شود. در این راستا آییننامه جشنواره دانشآموزی نیز تدوین شده است. بدون پژوهش هیچ تصمیمی نمیتوان اتخاذ کرد. اگر بتوانیم به کل جامعه اهمیت پژوهش را یادآور شویم، آینده کشور روشنتر رقم خواهد خورد. برای تحقق این هدف، باید دانشآموزان را با روحیه پرسشگری به میدان بیاوریم.
بختیاری با انتقاد از بیتوجهی به دستاوردهای پژوهشی کشور ادامه داد: نگاه غارتی و غنیمتی به پژوهش باید تغییر کند. میلیاردها تومان برای انجام پژوهشهای مختلف در کشور صرف میشود، اما نتایج در نهایت در کتابخانهها و آزمایشگاهها خاک میخورند. پژوهش نوشتن یافتههاست که باید در هفته پژوهش به نمایش گذاشته شود. یکی از کارهای اساسی ما جمعآوری مشکلات و دغدغههای معاونتهای پژوهشی دانشگاهها به پژوهش در قالب کتاب است.