به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، نخستین دوره «جایزه دعبل: کتاب سال عاشورا» عصر امروز (هفتم مهرماه 1394) با حضور سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، مجید غلامیجلیسه، مدیر عامل موسسه خانه کتاب، محمدرضا سنگری، دبیر علمی «جایزه دعبل: کتاب سال عاشورا» و چند تن از چهرههای فرهنگی و ادبی در مجموعه فرهنگی سرچشمه برگزار شد.
باور دینی؛ پشتوانه اسلام ناب محمدی
صالحی گفت: مفاهیم و باورهای دینی، پشتوانه اسلام ناب محمدی است. عاشورا نیز موتور محرکه جامعه اسلامی و ابزار تمدنساز آن است که باید مورد بازسازی مستمر قرار بگیرد تا از تاثیرگذاری آن کاسته نشود. نگاه نواندیشان دینی در دهههای اخیر برای استمرار این حرکت بوده است.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: روشناندیشان دینی در پی جلوگیری از رواج خرافهگرایی، تحریفگرایی و بدعتگرایی در مناسک متعلق به عاشورا هستند. این گروه میکوشند تا شور مناسکی بر شعور معرفتی و ایمانی عاشورا غلبه نکند و این واقعه، مسیری رو به جلو داشته باشد. روشناندیشان در پی این امر هستند تا تکرارهای مضمونی از مفهوم عاشورا کاسته و این واقعه تاریخی در چنبره تقلید گرفتار نشود.
با بازار کاذب معرفتی برخورد کنیم
صالحی با بیان اینکه روشناندیشان میکوشند تا پیامهای تازهای در مفاهیم عاشورا در اختیار جوانان قرار نگیرد، گفت: در کل باید بگویم، روشناندیشان احیاگران معرفت عاشورایی هستند. در این میان میتوان به اقدامات شهید مرتضی مطهری اشاره کرد که پرچم حرکت اینچنینی را برافراشت که امروزه نیز در اهتزاز است.
وی «جایزه دعبل: کتاب سال عاشورا» را فرصتی مناسب برای مرور انباشتههای خوب دینی پژوهشگران دانست و افزود: این جایزه باید گام موثری در مواجه صریح با بازار معرفتی کاذب بردارد تا از نشر مسائلی که به نام دین عرضه میشود، جلوگیری شود.
معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: برگزاری صرف جشنواره و اعطای جایزه کفایت نمیکند، بلکه باید مواجه صریح با بسترهای نامناسب معرفتی به عمل آید.
گزارش تکمیلی نخستین دوره «جایزه دعبل: کتاب سال عاشورا» متعاقبا منتشر میشود.