به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، آیین نکوداشت چهلمین روز درگذشت عبدالحسین حائری امروز (7 مهرماه) در سالن شهید مدرس کتابخانه مجلس شورای اسلامی با حضور حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمدحسن ابوترابیفرد، نائبرییس اول مجلس شورای اسلامی، دکتر محمدرضا مجیدی، رئیس کتابخانه مجلس، مجید غلامیجلیسه، مدیرعامل مؤسسه خانه کتاب، سیدمصطفی محقق داماد، عضو هیأت امنای کتابخانه مجلس، حجتالاسلام سیدمحمد علی احمدی ابهری، رئیس پیشین کتابخانه مجلس، محمد رجبی، رئیس اسبق کتابخانه مجلس، سیدرضا صالحی امیری، رئیس کتابخانه ملی، سید محمود دعایی، سرپرست مؤسسه اطلاعات و جمعی از استادان و صاحبنظران عرصه کتابشناسی و نسخهپژوهی برگزار شد.
حجتالاسلام والمسلمین سیدمحمد حسن ابوترابیفرد در این مراسم اظهار کرد: کسانی که از نزدیک با این شخصیت فرهیخته، وارسته و دانشمند فرزانه آشنا بودند، در شخصیت دینی و علمی او ویژگیها و ارزشهای برجسته و فاخر مشاهده میکردند؛ روح خستگیناپذیر در پژوهش و تحقیق و مطالعه از جمله ویژگیهای این استاد گرانقدر بود.
وی ادامه داد: استاد حائری انسانی بود که از آغاز نوجوانی، در محضر شخصیتهای بزرگی مانند آیتالله حاج شیخ مرتضی حائری به تحصیل علوم دینی همت کرد و آنگونه که آن بزرگوار خود اظهار میداشت، در سن 24 سالگی یعنی در سال 1330 شمسی به درجه والای اجتهاد نائل شد.
نائب رییس اول مجلس شورای اسلامی افزود: او اگر خود را در این سن مجتهد میشناخت به این دلیل بود که استادان برجسته وی در این شخصیت، این مقام را مشاهده میکردند. استاد حائری از سال 1330 با کتابخانه مجلس ارتباط برقرار کرد و حدود 60 سال از عمر گرانبهای خود را در حوزههای مهمی از پژوهش سپری کرد.
حجتالاسلام والمسلمین ابوترابیفرد عنوان کرد: استاد حائری یک فهرستنگار هوشمند و یک نسخهپژوه برجسته با ویژگیهایی بود که او را از دیگران ممتاز میکرد و با این کولهبار جستوجوگر و روح عشق به مطالعه و تحقیق سنگ بنای مهمی در مجلس و کتابخانه مجلس بنا نهاد.
وی افزود: او با نگاه درست و منطقی و با فهم صحیح از نسخ کتب خطی به عنوان یک کتابشناس راه مطمئنی برای تدوین تاریخ علم ارائه کرد؛ نسخهپژوهان هوشمندی که از ظرفیتهای علمی و قدرت شناخت کتب قدیمی برخوردارند، باید تاریخ علم را در ایران تدوین کنند.
نائبرییس اول مجلس شورای اسلام بیان کرد: استاد حائری پیش از جایگاه و منزلت علمی، روحی متواضع و مؤدب به آداب دین، تقوا و ایمان به خدا داشت. امیدوارم جوانها راه این شخصیتهای پُرتلاش را استمرار ببخشند.
دکتر محمد رضا مجیدی، رییس کتابخانه مجلس شورای اسلامی از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی اظهار کرد: خوشبختانه در حیات استاد عبدالحسین حائری تلاشهایی برای معرفی این شخصیت والا صورت گرفت. وجوه ابعاد این استاد گرامی بسیار متنوع و متکثر است که البته کتابشناسی، تحتالشعاع همه آنها قرار داشت. امید است مراکز مختلف علمی و پژوهشی برای معرفی وی تلاش کنند تا بیش از پیش به نسل جوان شناسانده شود.
وی ضمن تأکید بر این نکته که باید تلاش کرد تا استاد حائری در عرصه بینالمللی نیز شناسانده شود، گفت: کتابخانه مجلس که حکم خانه نخست استاد حائری را داشت، وظیفه خود میداند به کمک سایر نهادهای علمی و فرهنگی در پاسداشت استاد بکوشد.
در ادامه این مراسم، پیام مقام معظم رهبری به مناسبت ارتحال استاد عبدالحسین حائری که در تاریخ چهارم شهریورماه سال 1394 تنظیم شده بود، قرائت شد. همچنین در ادامه این آیین، از کتاب «نامه حائری؛ جشننامه استاد عبدالحسین حائری» رونمایی شد.
سید مصطفی محقق داماد از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی ضمن ابراز امیدواری از تبدیل شدن مراسم تکریم اهل فرهنگ، به سنت و وظیفه، اظهار کرد: حائری از جمله کسانی است که خداوند چندین شانس به ایشان عنایت کرده است؛ نخست اینکه وی در بیت علم متولد شده. ایشان مادری داشتند که واقعاً مجسمه مهربانی بودند. همچنین ایشان، استادان بزرگی همچون مرحوم آیتالله حجت کوه کمری، مرحوم صدرالدین صدر و آیتالله بروجردی نصیبشان شد. استاد حائری وقتی به کتابخانه مجلس آمدند، با گشادهرویی از ایشان استقبال شد.
وی عنوان کرد: بنده از مسئولان کتابخانه مجلس استدعا دارم که از این امانت (کتابخانه مجلس) را که امروز به دست شما سپرده شده است، صیانت کنید و بگذارید همه مردم از آثار موجود در آن بهرهمند شوند. همچنین معتقدم در هر گوشه از سرزمین مقدس ایران، دانشمندانی وجود دارد که باید به سراغشان رفت.
حجتالاسلام والمسلمین مختاری در بخش دیگر این مراسم، اظهار کرد: استاد حائری محکم کار میکرد؛ وی از کار کم نمیگذاشت. استاد حائری به جای اینکه 10 جلد بنویسد، یک جلد مینوشت اما محکم و متقن. تواضع، علم دوستی، در اختیار قرار دادن نسخ خطی و علمپروری از دیگر خصوصیات استاد حائری به شمار میآیند.
عبدالحسین طالعی، شاگرد استاد عبدالحسین حائری در این مراسم عنوان کرد: اگر بخواهیم عمر وی را در یک جمله خلاصه کنیم، آن جمله این است که «باید اطلاعات موجود در نسخ خطی را به اطلاع دیگران رساند تا از آنها استفاده و بهرهبرداری شود.»
وی با بیان اینکه متأسفانه فرهنگ استفاده از نسخ خطی در دانشگاهها نفوذ نکرده است، اظهار کرد: پیشنهاد میکنم جلسات مشترکی میان مسئولان گنجینههای نسخ خطی و مراکز دانشگاهها برگزار و تفاهمنامههایی میان آنها منعقد شود. همچنین معتقدم باید میان گروهها و دانشآموختگان رشتههای کتابداری پیوند مستحکمی برقرار شود.
طالعی افزود: محوری شدن همایش حامیان نسخ خطی، تشکیل بخش نسخ خطی در کتابخانههای دانشگاهها و بررسی پایاننامههای دانشگاهی از منظر میزان استناد به نسخ خطی از دیگر راهکارهای نفوذ فرهنگ استفاده از نسخ خطی در دانشگاهها به شمار میآیند.
در بخش دیگر این مراسم، حجتالاسلام والمسلمین ابوالفضل حافظیان، شاگرد استاد حائری، اظهار کرد: رمز موفقیت استاد عبدالحسین حائری، تحصیلات علوم حوزوی بود. چرا که در فهرستنگاری، آشنایی با علوم حوزوی از الزامات است. استاد حائری از جمله فهرستنگارانی بود که هیچگاه دقت را فدای سرعت نکرد. روحیه اجتهادی استاد باعث میشد که ایشان حتی در فهرستنگاری، مقلد دیگری نباشد. استاد حائری همواره منافع کتابخانه را بر منافع شخصی ترجیح میداد و گاهی از هزینه شخصی خود به تأمین منابع کتابخانه مجلس میپرداخت.
دکتر محمد منصور طباطبائی، از دیگر شاگردان استاد عبدالحسین حائری عنوان کرد: استاد حائری فقیه اصولی تراز اول بود. وی به غایت، آزاده بود. حائری از آزادگی، در گوشه عزلت جان به جان آفرین تسلیم گفت. وی مجسمه صدق و در اخلاق بینظیر بود. استاد حائری به بسیاری چیزها که میتوانست داشته باشد، پشت پا زد.
آیین نکوداشت چهلمین روز درگذشت عبدالحسین حائری در سالن شهید مدرس کتابخانه مجلس شورای اسلامی برگزار شد.