به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) مراسم بزرگداشت و تجلیل مقام ایثارگران نهاد کتابخانههای عمومی کشور و آیین رونمایی از 20 عنوان کتاب تازه منتشر شده در حوزه دفاع مقدس امروز (دوشنبه 6 مهرماه) با حضور محسن مومنیشریف، رئیس حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی، سردار احمد حقطلب، رئیس سازمان حفظ آثار سپاه و بسیج مستضعفان، علیرضا مختارپور، رئیس نهادکتابخانههای عمومی کشور، مجتبی رحماندوست، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، محمد اللهیاری فومنی، معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کل کشور و جمعی از مدیران بنیاد حفظ آثار و ارزشهای دفاع مقدس در تالار سوره حوزه هنری برگزار شد. در این نشست سید عباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز سخنرانی کرد که گزارش سخنرانی وی را میتوانید اینجـــا بخوانید.
هر راهروی انتظاری میتواند کتابخانه باشد
رحماندوست، نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در این مراسم با اشاره به اینکه تولید کتابهای دیجیتالی نتوانسته جای کتابهای فیزیکی را بگیرد، گفت: به همین دلیل مسئولیت و مأموریت نهاد کتابخانههای عمومی کشور مهم است، اگر قرار باشد با برنامهریزی راهکارهایی برای ترویج مطالعه در سطح کشور استخراج شود من میتوانم 20 راهکار را که براساس تجربه کاری خودم در وزارت ارشاد داشتهام پیشنهاد کنم.
وی در ادامه افزایش مراکز توزیع کتاب در سطح کشور را پیشنهاد کرد و افزود: خوشبختانه ما در تولید و تنوع کتاب مشکلی نداریم اما از نظر دسترسی مردم به کتابها دچار مشکل هستیم و خوب است برای اجرایی شدن این طرح هر راهروی انتظاری که در اماکن عمومی مانند بیمارستان، جادهها، راهآهن و... وجود دارد یک کتابخانه باشد.
وی افزود: یکی دیگر از راهکارهای افزایش مطالعه این است که در روشهای تلخیص کتاب و معرفی آن به مخاطب بخشهای جذاب کتاب را معرفی کرده و از این طریق مخاطبان را به مطالعه آن سوق دهیم. اگر به طور مثال 20 کتاب بلعیدنی را که بسیار جذاب هستند به افرادی که کتاب نمیخوانند معرفی کنیم مطمئن باشید که پس از مطالعه چندین کتاب خودشان اهل مطالعه میشوند.
استفاده از تجربه اجتماعی مردم در نگارش کتابهای دفاع مقدس
رحماندوست در ادامه بر استفاده از تجربه اجتماعی مردم در نگارش کتابهای دفاع مقدس تاکید کرد و گفت: نهاد کتابخانههای عمومی کشور میتواند با استفاده از تجربه اجتماعی مردم در زمان جنگ کتابهای زیادی را درباره تاریخ شفاهی انقلاب اسلامی و دفاع مقدس تدوین کند.
این نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: اگرچه متون تاریخی به شخصیت، زمان و حادثه مستند میشوند اما رمانهای تاریخ شفاهی علاوه بر داشتن این سه مولفه جاذبهای را دارند که میتواند حتی فراتر از کتابهای پرمخاطب رمان پرفروش شوند و این ظرفیت بسیار بزرگی برای ماست.
به گفته وی، پنج میلیون نفر ایرانی در جنگ تحمیلی حضور داشتند که اگر از یک درصد آنها بخواهیم خاطراتشان را مکتوب کنند باز هم 50 هزار متن در این باره خواهیم داشت.
مهمترین دستاورد دفاع مقدس معرفی انسانهای کامل است
محسن مومنیشریف در این مراسم ضمن گرامیداشت هفته دفاع مقدس و اعیاد عید قربان و غدیر طی سخنانی گفت: از فلسفههای گرامیداشت هفته دفاع مقدس این است که بدانیم ارزشهایی که در هشت سال دفاع مقدس وجود داشتند چه بوده و نگذاریم این ارزشها فراموش شوند. امام خمینی (ره) میفرمودند هشت سال دفاع مقدس چنان ظرفیتی دارد که میتواند تاریخ را تغذیه کند، بنابراین ما باید مولفههای فرهنگ دفاع مقدس را تبیین کنیم.
وی با بیان اینکه مهمترین دستاورد دفاع مقدس معرفی انسانهای کامل بوده افزود: امام خمینی (ره) در فرمان عملیات طریقالقدس فرمود فتح شهر برای ما مهم نیست، بلکه مهم تحولی است که در انسانها بهوجود آمده و این فتح الفتوح است.
رئیس حوزه هنری با اشاره به انتشار کتابهای مختلف در حوزه دفاع مقدس توسط این مرکز گفت: تلاش ما این است که در کتابهای خودمان به این نکته اساسی توجه کنیم، خوشبختانه کتابهای دفاع مقدسی که منتشر کردهایم مورد استقبال مخاطب قرار گرفته، هر یک از این کتابها زمان زیادی برای تدوین برده به طور مثال برای نگارش کتاب «دا» هفت سال زمان صرف شده است با وجود این باید بگویم که تنها تولید این کتابها کافی نیست چون اگر این آثار به دست مخاطب نرسد تاثیرگذاری خود را نخواهد داشت.
مومنیشریف، خطاب به کتابداران حاضر در این نشست اظهار کرد: در سالهای اخیر با تلاش شما این کتابها در خانههای مخاطبان دیده شده و به دلیل روح الهی که در این کارها وجود دارند، مورد توجه هر انسانی با فطرت پاک الهی قرار میگیرد.
وی در پایان سخنانش گفت: امیدوارم در آینده کارهای خوب و متنوعی تولید شده و شما هم در گسترش این فرهنگ موثرتر باشید.
تقریظهای رهبر معظم انقلاب بر کتابهای دفاع مقدس
سردار حقطلب نیز در ادامه این مراسم با اشاره به بزرگداشت شهدای سوریه، عراق و جانباختگان حادثه دلخراش منا اظهار کرد: در جنگ افراد مختلفی از موقعیتهای بسیار مهم و حساس زندگی خود برای شرکت در جنگ گذشتهاند و ما طی این هشت سال شاهد تحمل سختیها از طرف رزمندگان و خانوادههای آنها بودهایم.
وی ادامه داد: ما طی هشت سال شاهد جنگی بودیم که یک طرف آن مردم مظلوم بیپناه قرار داشتند و در طرف دیگر 30 کشور کوچک و بزرگ دنیا قرار گرفته بودند و حال این سوال مطرح است که ما در برابر فداکاریها و ایثار این افراد چه باید بکنیم.
وی با اشاره به علاقه مقام معظم رهبری به کتابهای حوزه دفاع مقدس یادآور شد: ایشان همواره کتابهای این حوزه را مطالعه میکنند و گاهی تقریظهایی که بر این آثار مینویسند موجب پرفروش شدن این آثار میشود بنابراین ایشان از مخاطبان تخصصی حوزه دفاع مقدس هستند. ما نیز باید از چنین کار بزرگی الگو بگیریم و تا جایی که میتوانیم فاصله خودمان را با رزمندگان و فعالان این حوزه کم کنیم.
سردار حقطلب در پایان سخنانش گفت: امیدواریم که بتوانیم در تالیف و انتشار کتاب، توسعه کتابخانه و ترویج کتاب و کتابخوانی به ویژه کتابهای فاخر تلاش مناسبی داشته باشیم.
افتتاح 11 کتابخانه عمومی در هفته دفاع مقدس
الهیاری فومنی، معاون توسعه کتابخانهها و کتابخوانی نهاد کتابخانههای عمومی کل کشور نیز در بخش دیگری از این مراسم برخی برنامههای نهاد کتابخانههای عمومی کشور را برای هفته دفاع مقدس تشریح کرد و گفت: در طول هفته دفاعمقدس 11 كتابخانه در 6 استان كشور به بهرهبرداری میرسند كه از این تعداد دو كتابخانه به نام شهیدان معاذی و مرادی در كردستان و یك كتابخانه به نام شهدای سادات در چهارمحال و بختیاری افتتاح میشوند. همچنین دو كتابخانه نیز با عنوان شهدای غواص در شهر بیدك خراسان شمالی و جندان اصفهان نامگذاری میشوند.
معاون توسعه كتابخانهها و كتابخوانی نهاد با اشاره به برگزاری جلسات «نقد» و «كتابخوان» در این هفته، اضافه كرد: طی این هفته برنامهریزی برای برگزاری 48 جلسه نقد كتاب پیرامون حوزه دفاعمقدس در سراسر كشور صورت گرفته است. همچنین 18 نشست كتابخوان (6 نشست استانی و 12 نشست شهرستانی) با محوریت كتب دفاعمقدس برگزار میشود طی این نشستها كتابهایی نظیر خاكهای نرم كوشك، من زندهام، دختر شینا، جشن حنابندان، پایی كه جا ماند، گردان قاطرچی و... معرفی خواهند شد.
وی در پایان سخنانش گفت: همچنین امروز 20 عنوان کتاب تازه منتشر شده در حوزه دفاع مقدس رونمایی میشود و در دسترس علاقهمندان قرار میگیرد.
شعری که در مناطق جنگی سروده شد
پرویز بیگی حبیبآبادی، شاعر شعر غریبانه در بخش دیگری از این مراسم با اشاره به تاریخ سرودن این شعر گفت: من این شعر را در سفری که در تاریخ 28 آذر 1360 به همراه جمعی از هنرمندان حوزه هنری به مناطق جنگی داشتیم سرودم و تمامی مصادیق این شعر را به صورت عینی دیدهام.
در بخش پایانی این نشست از ناشران برتر حوزه دفاع مقدس تجلیل و 20 عنوان کتاب تازه منتشر شده این حوزه رونمایی شد.