حجت الاسلام سید ابوالقاسم حسینی (ژرفا)، عاشوراپژوه در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا)، اظهار کرد: در دوران پیش از انقلاب سعی در تحلیل حادثه عاشورا بود و اکثر گذشتگان ما به تحلیل آن میپرداختند و لیکن امروزه و پس از انقلاب اسلامی، بیش از پیش بر توصیف جنبههای عاطفی شورانگیز و هیجانآور این واقعه توجه نشان داده میشود
جنبههای مثبت و منفی آثار عاشورایی
صاحب کتاب «حدیث رویش بهشت ارغوان» ادامه داد: نگاه به جنبههای شورانگیز و عاطفی از سویی نکات مثبت و از سوی دیگری دارای جنبههایی است. مثبت به این دلیل که، جوانان بهویژه نوجوانان، برای آشنایی با مفاهیم عاشورا ترغیب و تشویق میشوند. توجه نکردن به عمق مطلب و همچنین بیمحتوا بودن کتابهای عاشورایی میتواند جزو جنبههای منفی باشد.
حسینی تصریح کرد: متاسفانه کار به جایی رسیده است که ما دیگر کمتر آثار عاشورایی را میبینیم و یا میخوانیم، معمولا آثار به تقلید از یکدیگر تولید میشوند و هیچ حرف نو و جذابی را برای بیان کردن ندارند.
مولف کتاب «زخم، پرواز، دیدار» درباره آثار پژوهشی در مقوله عاشورا گفت: ما در بیشتر زمینهها روشهای تحقیقاتی بسیار ضعیفی داریم و پژوهش در کتابهای عاشورایی و یا فرهنگ عاشورایی از این دایره بیرون نیستند. در تمام حوزهها بهویژه عاشورا نیازمند تربیت و جمعآوری محققان و پژوهشگران هستیم.
گره زدن فرهنگ عاشورا با عصر حاضر
وی ادامه داد: بسیاری از افراد میتوانند بنویسند اما بسیار معدودند؛ کسانی که بتوانند پژوهشی صحیح و پرقدرت را با نگاهی نو به نگارش در بیاورند. در دهههای اخیر پژوهشگران خوبی در عرصه دانشگاهی و حوزوی تربیت نکردهایم. محققان غالبا کار مولفان را انجام میدهند و هر آنچه که در زمینه عاشورا و امام حسین (ع) به پژوهش و تالیف رسیده سخن نو و تازهای ندارد.
حسینی با تاکید بر گره زدن فرهنگ عاشورا با عصر حاضر و فرهنگ امروز جامعه اظهار کرد: دوران گذشته علما و روحانیون بیشتر بر خود مفهوم «عاشورا» توجه میکردند که در جای خود بسیار قابل احترام است، اما امروزه چگونگی پیوند راه امام حسین (ع) با حال حاضر پیامها و درسهایی را میطلبد که باید مورد بررسی و توجه قرار بگیرد.
وی ادامه داد: اصولا هر حرکتی که بتواند وسیلهای برای ترغیب مولفان و محققان شود امری پسندیده است. باید بگویم هر کاری که باعث از میان برنداشتن فقر فرهنگی و تشویق کردن مردم به خواندن میشود خیر و نیک است. بهویژه اینکه ترویج و تبلیغ و همچنین تشویق در راه و مسیر امام حسین (ع) باشد.
هموار شدن مسیر محققان با کتاب سال عاشورا
حسینی یادآور شد: کتاب سال عاشورایی در گام نخست، به بیان فرهنگ صحیح عاشورا و تشویق و تقویت محققان و پژوهشگران کمک شایانی میکند و در گامهای بعدی مسیر را برای پیمودن راه پژوهشگران هموار میکند.
حجتالاسلام ابوالقاسم حسینی افزود: از برگزارکنندگان این آیین مبارک تقاضا دارم تا در صورت امکان گامهای خود را در این مسیر مستمر و پیاپی بردارند و چراغ دبیرخانه این جایزه به زودی افول نکند . این یک آیین جدی است که میتواند به فرهنگ جامعه کمک شایانی کند.
نخستین دوره کتاب سال عاشورا با عنوان جایزه دعبل به همت بنیاد دعبل خزاعی روز سهشنبه، هفتم مهرماه سالجاری از ساعت 15 در مجموعه فرهنگی شهدای انقلاب اسلامی (سرچشمه) با معرفی ۲۰ اثر برگزیده در حوزه عاشوراپژوهی به کار خود پایان میدهد.