به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) کتاب «از حنجرههای شرقی» در 9 فصل با نامهای«ادبیات پایداری چیست؟»، «از جدایی تا بیداری»، «از بیداری تا جمهوری»، «شعر مقاومت پس از کودتای مارکسیستی»، «درونمایههای شعر پایداری»، «پشتوانههای فرهنگی در شعر مقاومت افغانستان»، «تأثیر متقابل شعر مقاومت ایران و افغانستان»، «جمالشناسی شعر مقاومت افغانستان» و «پایداری در ادبیات عامیانه افغانستان» نوشته شده است.
گذشته از قرابتهای دینی، مذهبی و تاریخی، آنچه بیش از همه میان دو ملت ایران و افغانستان، پیوند عاطفی و فرهنگی ایجاد میکند، همدلی و همزبانی است.
خلیلالله خلیلی در این باره میگوید: «چنان فرهنگ این دو کشور به هم نزدیک است که هر گامی که ما برای روشن کردن تاریخ علمی ایران برمیداریم در تاریخ علمی افغانستان مؤثر است و هر کاری که آنها در این رشته انجام میدهند؛ تأثیر فراوان در تاریخ علمی و ادبی کشور ما دارد.»
به راستی کشور پهناور افغانستان، به عنوان بخشی از خراسان بزرگ و پارهای از پیکر ایران کهن، یکی از مهمترین قلمروهای زبان و ادبیات فارسی است که جایگاه ویژهای در پژوهشهای علمی، ادبی و فرهنگی ما دارد؛ اما متأسفانه با توجه به سالهای طولانی جدایی دو کشور ایران و افغانستان، برای مخاطبان ایرانی، همواره فضایی ناشناخته بوده و تنها معدودی از شاعران افغان، نظیر خلیلالله خلیلی به مدد مسافرتهای مکرر، توانستهاند شهرت خود را تا مرزهای مخاطبان خاص برسانند.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: «در بطن مفهوم ادب پایداری نوعی اعتراض نهفته است. شاعر مقاومت پیش از هر اقدامی در مقام نفی است و به چیزی «نه» میگوید. این «نفی» و «نه» و «اعتراض» میتواند متعلقهای گوناگونی بپذیرد و بر اساس این متعلقها میتوان برای مفهوم ادب و هنر پایداری سطوح مختلفی را ترسیم کرد.
در لایه نخست از مفهوم ادب و هنر پایداری، «نه» به واقعیت موجود گفته میشود. مقصود از واقعیت موجود، طبعیت و دنیایی است که هنرمند را احاطه کرده و به دلایل متعدد مطلوب او نیست و نسبت به آن اعتراض دارد. در لایه دیگری از این مفهوم، «نه» به هر نوع انحراف، بیعدالتی و آلودگی اعم از اجتماعی، سیاسی، اخلاقی، دینی و ... گفته میشود که هنرمند پیرامون خویش مشاهده میکند و آن را برنمیتاباند و بالاخره در سطح سوم از مفهوم ادب مقاومت، اعتراض نسبت به استبداد داخلی یا تجاوز خارجی صورت میگیرد.»
کتاب «از حنجرههای شرقی» در شمارگان هزار و 200 نسخه به قیمت 14 هزار و 800 تومان در 210 صفحه به تازگی از سوی انتشارات هزاره ققنوس راهی بازار کتاب شده است.
برای کسب اطلاعات بیشتر به لینک زیر مراجعه کنید: