رضا كیانیان، بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری كتاب ایران(ایبنا) عنوان كرد: برای یك بازیگر از نان شب هم واجبتر است كه رمان بخواند. بازیگری كه رمان بخواند با شخصیتهای مختلف و متنوعی از خلال شخصیتپردازی نویسنده آشنا میشود.
وی در پاسخ به این پرسش كه آیا بازیگران باید برنامه منظم مطالعاتی داشته باشند گفت: بدون تردید بازیگری كه كتاب میخواند و اهل مطالعه است با پشتوانه شناخت و درك درونی شده از زندگی در همه سویههای آن، برای ایفای نقشهای مختلف انعطاف و خلاقیت پیدا میكند.
بازیگر فیلم سینمایی «آژانس شیشهای» درباره مطالعه بازیگران خارجی نیز گفت: نمیتوان به طور قطع و یقین گفت كه چنین است مگر اینكه آمار بازیگران مختلف جهانی را داشته باشید. هر بازیگری که در ذهنش «سوال» پیش میآید باید كتاب بخواند. این موضوع صرفاً محدود به بازیگران نیست. مطالعه یك سلسله كتاب مثل رمان و شعر برای همه و در هر شرایطی واجب است.
بازیگر فیلم سینمایی «سگ كشی» اضافه كرد: من علاقه خاصی به كتابهایی درباره اسطورهها دارم و این گونه كتابها را پیگیرانه میخوانم. میدانم شاید كسانی به اسطوره علاقهای نداشته باشند، ولی در دیدگاه و ذهن من اسطوره ارزشهای مفهومی چندگانه و ریشهای دارد. به هر حال زمانی كه سوالی در ذهن ما ایجاد میشود بدون تردید برای رسیدن به پاسخ باید مطالعه كنیم. در ضمن باید ذهنی پویا و جستوجوگر داشته باشیم كه در آن پرسش ایجاد شود. امروز در اكثر ذهنها پرسشی ایجاد نمیشود. پس میتوان گفت كه تقریباً 90 درصد مردم چنین ذهنیتی برای طرح پرسش از خود ندارند.
وی در پاسخ به این پرسش كه «آیا رمان یا داستانهای اسطورهای خاصی خواندهاید كه دوست داشته باشد كه در سینما یا تئاتر شخصیت آنها را بازی كنید؟» گفت: سالها پیش در مجله فیلم مقالهای نوشتم كه در آن به این موضوع پرداختم كه چه نقشهایی را دوست داشتم بازی كنم كه تا كنون بازی نكردهام. من تقریبا دوست دارم در تمام نقشهای شخصیتهای اصلی و محوری رمانهای بزرگ جهان بازی كنم. شاید در نگاه اول خیلیها تعجب كنند اما علاقه شخصیام این است كه بتوانم كارتون بازی كنم! در دنیای كارتون اتفاق غیرممکن وجود ندارد.
كیانیان توضیح داد: من كتاب بالینی ندارم اما بنا بر علاقه شخصیام به طور منظم و پیوسته اسطوره یا قصههای قدیمی را میخوانم. این روزها دارم قصههای قدیمی ایرانی را كه مربوط به دوران قاجار میشود، میخوانم. مثل امیرارسلان كه بازنویسی و چاپ شده است. من همه این گونه كتابها را خواندهام و میخوانم. به نظرم این دست كتابهای ریشهدار، علاوه بر لایه اول آنها كه گیراست و خواننده را با قدرت تمام جذب میكند و به دنبال «بعد چه میشود؟» میكشاند، لایههای عمیق مفهومی چندگانهای دارند و به تعبیری تأویلپذیرند.
رضا كیانیان متولد 1330 تهران است اما در مشهد بزرگ شده و تحصیلات مقدماتی را در آنجا گذرانده است. از میان فیلمها و سریالهایی كه او در سینما و تلویزیون بازی كرده است میتوان به «آژانس شیشهای»، «كلاه پهلوی»، «سگ كشی»، «خانهای روی آب»، «شلیك نهایی»، «گزارش یك جشن»، «یك حبه قند»، «یك تكه نان»، «روبان قرمز»، «مرد ناتمام» و «چتری برای دو نفر» اشاره كرد. كیانیان تاكنون در بیش از 50 فیلم و سریال بازی و جوایز متعددی كسب كرده است.
«سومین سرنوشت داوود»، «بازیگری»، «تحلیل بازیگری»، «شعبده بازیگری»، «بازیگری در قاب»، «ناصر و فردین»، «عكسهای تنهایی»، «این مردم نازنین» و «قار سوم» نام كتابهای اوست.