عینالله غریب، مترجم زبان ترکی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) عنوان کرد: بسیاری از تاریخنویسان ادبیات ترکیه آتای را نخستین رماننویس پست مدرن میدانند و دیگر نویسندگان جوانتر به این موضوع معترفند. حتی اورهان پاموک به این موضوع اشاره دارد و میگوید که به نوعی از آتای الهام گرفته است.
وی افزود: نخستین رمان پست مدرن آتای «بازی های خطرناک» است که دو سال پیش از سوی انتشارات نگاه راهی بازار کتاب شد. این کتاب و دیگر آثار این نویسنده مربوط به دوره پست مدرن است. یعنی رویکردی فلسفی دارد. روش او سیال ذهن است و از شیوه فردگرایی پیروی میکند. شخصیتها در داستانها و رمانهای او پیش از اینکه با خودشان حرف بزنند در دایرهای به مونولوگ میپردازند.
این مترجم توضیح داد: آتای در مجموعه داستان «در انتظار ترس» نیز به نوعی آیینهای فرهنگستان را زیر پا میگذارد. یکی از هشت داستان این مجموعه هیچ یک از آیینهای نگارشی مثل نقطه و ویرگول ندارد. اغلب داستانها چند صداییاند اما نویسنده هیچ یک از واقعیتها را جدی نمیگیرد و نوعی بازی و طنز تلخ در این داستانها به چشم میخورد.
غریب اضافه کرد: در این مجموعه که شامل هشت داستان میشود هیچ کدام از شخصیتها هویت و نام خاصی ندارند. هویت اجتماعی آنها مشخص نیست. در واقع نویسنده به جای بهره بردن از «شخصیت» از «فرد» استفاده میکند. فردی که هیچ اطلاعی از شخصیت به ما نمیدهد. این افراد به تنهایی و فردیت خود پناه میبرند و آن قسمت طنز نیز از دید آنها روایت نمیشود بلکه جامعه آن را روایت میکند. نخستین داستان این مجموعه با عنوان «مردی با مانتوی سفید» با این جملات شروع میشود: «در میان جمع ناموفق بود.»
وی گفت: در همه این هشت داستان اشخاص ناموفق بیمارند و نویسنده جامعهای را توصیف میکند که در دهه 60 در آن کودتا شده است. آدمها آسیب دیدهاند و افرادی بدون سایه در رمان توصیف میشوند. در واقع جامعه مسبب وضعی است که آنها دارند. در داستان نخست مجموعه، شخصیت داستان هیچ واکنشی ندارد و او با افراد جامعه هم هیچ گونه مواجههای ندارد و دلیل بیمار خوانده شدنش هم همین است.