به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) به نقل از روابط عمومی انتشارات سروش این اثر دربرگیرنده معانی لغوی و اصطلاحی بیش از چهار هزار واژه و اصطلاحات فقهی عربی به همراه معادل انگلیسی آن هاست. مولف سعی کرده است ضمن رعایت اختصار در ارائه توضیحات، فاصله خود را با دایره المعارفی گسترده و جامع حفظ کند؛ اما مجموعهای فراتر از ترجمه لغت به لغت الفاظ و اصطلاحات فراهم آورد.
مولف برای ارائه اثری مطلوب و ارزشمند با مراجعه به کتابهای گوناگون فقهی و معجمها و فرهنگها، به دلیل ویژگیهای برتر کتاب «معجم لغه الفقهاء» اثر دکتر محمد رواس قلعه جی و دکتر حامد صادق قنیبی را محور کار خود قرار داد و جهت تکمیل مطالب این اثر از دیگر فرهنگها استفاده کرده است و تقسیم بندی مفیدی در ذیل برخی اصطلاحات مانند خیار، بیع، شرط و ... انجام داده است. چنانچه برای فهم بهتر برخی اصطلاحات مانند بیع، تعریف سی و دو بیع را ذکر کرده است که برای خوانندگان و پژوهشگران قابل استفاده است.
روش کار مولف در این اثر بر اساس بیان لغوی و اصطلاحی و استناد به آیات قرآن، احادیث و ضرب المثلها و بیان دقیق معنا و کاربرد واژهها است. تبیین ترکیبات و تقسیمات یک واژه و در مواردی بیان احکام فقهی مربوط به آن و اختلاف نظر مذاهب اسلامی درباره آن و نیز ذکر معادل انگلیسی واژهها بر ارزش و ویژگی این اثر افزوده است و مولف با رعایت امانتداری سعی کرده است مجموعه ای ارزشمند را در اختیار دانش پژوهان رشته فقه قرار دهد.
علاوه بر اصطلاحات فقهی، معانی واژههای دیگر مانند اسامی اماکن، اشیاء و حیوانات نیز در این اثر گردآوری شده تا پژوهشگران از مراجعه به فرهنگهای عمومی بی نیاز شوند.
مولف معتقد است با تخصصی شدن و گستردگی دامنه علوم، فرهنگهای عمومی نیاز محققان را فراهم نمیکند و تدوین فرهنگ اصطلاحات مربوط به هر علم برای دستیابی سریعتر به معنای کاربردی واژهها در علم ضروری است و این اثر نیز بر اساس نیاز علوم تخصصی فقه، حقوق، و سایر رشتهها نظیر الهیات و معارف اسلامی تدوین شده است.
چاپ پنجم «فرهنگ لغات و اصطلاحات فقهی» اثر دکتر سید محمد حسینی در ۶۸۰ صفحه جلد سخت، به قیمت 32 هزار تومان از سوی انتشارات سروش منتشر شده است.