مسعود عرفانیان، پژوهشگر تاریخ معاصر درباره وضعیت نقد آثار منتشر شده در این حوزه به خبرنگار خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) گفت: در حال حاضر وضعیت نشر ما دارای شرایط مطلوبی نیست. کتابها در عناوین اندک و با شمارگان پائین منتشر میشوند.
قدردانی از تلاش نقادان علاقهمند به حوزه تاریخ
وی با قدردانی از تلاش علاقهمندان نقد در حوزه تاریخ بیان کرد: با وجود شرایط نامطلوبی که بر اوضاع صنعت نشر ما حاکم است،برخی که به تاریخ علاقهمند هستند، زمانی که کتابی در این حوزه منتشر میشود به آن توجه میکنند و آن را مورد نقد و بررسی قرار میدهند که این توجه و تلاش قابل تجلیل است و نشان میدهد که عدهای به انتشار کتابهای تاریخی توجه خاصی دارند.
این پژوهشگر اظهار کرد: با وجود علاقهمندی که در تالیف و نقد آثار تاریخی وجود دارد، باز هم این نقادی نتوانسته موجب بالا رفتن شمارگان آثار چاپ در این حوزه شود. با این حال من در گذشته نقد کتابهای تازه منتشر شده تاریخ را در کتاب ماه «تاریخ و جغرافیا» دنبال میکردم و مدتی است که این ماهنامه به فصلنامه تبدیل شده و برخی کتابهای تاریخی را مورد نقادی قرار میدهد.
نقد مفید با آگاهی همراه است
عرفانیان درباره نشریههای نقد گفت: برخی نشریهها مانند مجله «بخارا»، «جهان کتاب» و بعضی موسسهها و مراکز پژوهشی نیز به نقد کتاب تاریخ جسته و گریخته میپردازند، اما این مهم است که آثار منتشر شده در حوزه تاریخ از سوی یک مجله تخصصی مورد ارزیابی و نقد قرار گیرد.
وی با تاکید بر ضرورت انتشار فصلنامههای نقد در حوزه تاریخ اظهار کرد: انتشار نشریهها و فصلنامههای تخصصی نقد ضرورت دارد، زیرا از رهگذر این نقدهاست که آثار مختلفی که منتشر میشود، مورد توجه قرار میگیرد و ما از نقدی که بر یک اثر تاریخی نوشته شده، متوجه چاپ، اهمیت و نکتههای تازه آن اثر میشویم.
این پژوهشگر با اشاره به موانع نقد کتاب عنوان کرد: اکنون با توجه به وضعیت صنعت نشر که دچار نقصان است، طبیعتا این شرایط در انتشار کتابهای تاریخی نیز بیتاثیر نبوده است. کتابهایی که با شمارگان پائین منتشر میشوند نشان میدهد که جامعه ما رغبت چندانی به مطالعه کتاب ندارد. با وجود این همین اندک آثاری که منتشر میشود، نیز مورد نقد قرار میگیرند. البته امروز شرایط صنعت نشر یکی از موانع بروز و ظهور نقدهای جدی و پویاست.