به گزارش خبرگزاری کتاب ایران (ایبنا) محمود آموزگار، سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران در آیین قدردانی از دستاندرکاران این دوره از نمایشگاه ضمن تشریح فرایند چگونگی واگذاری بخشی از این نمایشگاه به صنف مربوطه، اظهار کرد: شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران برخلاف شورای سیاستگذاری بیست و هفتمین دوره که اعضای آن را عمدتاً نیروهای ارشاد تشکیل داده بودند، هم متشکل از افراد فرهیخته بودند که از بیرون از بدنه ارشاد دعوت شده بودند و هم تشکلهای نشر در آن حضور داشتند.
وی ادامه داد: در شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران هماهنگی خوبی میان اعضا وجود داشت و در دفاع از کلیت صنف، نتایج موفقی نیز حاصل شد.
سخنگوی شورای سیاستگذاری بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیان کرد: بخش خصوصی صنف نشر توانست در بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران با وجود زاویه داشتن دیدگاههایش در فضای کاری، به صورت منسجم و هماهنگ عمل کند.
آموزگار بیان کرد: هزینههای بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران نسبت به دوره پیش، کاهش چشمگیری داشت اما با این وجود نتوانستیم مدیریت هزینه در بخش اجرا داشته باشیم.
رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران افزود: اعضای اتحادیه معتقدند که اگر اختلاف منافع باعث ایجاد فاصله میشود باید این اختلافها در بستری مطرح شوند که دیگران نتوانند از ما برداشت کنند تا بتوانیم اجرای کامل نمایشگاه کتاب تهران را به عهده بگیریم.
وی تأکید کرد: تصور میکنم تمام افرادی که در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران حضور دارند، دغدغه نشر دارند و میتوانند نقش مهمی در ارتقای نمایشگاه کتاب تهران داشته باشند.
ضرورت توجه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران به مباحث نرمافزاری
حسین صفری، مدیر کمیته اجرایی بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از دیگر سخنرانان این مراسم بود، وی عنوان کرد: در طول 10 سالی که مسئولیت اجرایی برپایی نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران را بر عهده دارم، با صراحت میتوانم بگویم که بیست و هشتمین دوره نمایشگاه سختترین دوره آن به لحاظ اتفاقاتی که در آن افتاد ـ از محل برپایی نمایشگاه و قطع بُن اهدایی و همکاری با سایر نهادها و تشکلها ـ بود؛ برقراری همین همکاریها انرژی زیادی از ما گرفت اما در نهایت تمام تلاشها به ثمر نشست.
وی اظهار کرد: معتقدم حالا که شورای سیاستگذاری نمایشگاه کتاب تهران شکل گرفته است بیاییم حلقه همکاریها را بیشتر کنیم. شما (اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران) افق را پیشبینی کنید و بگویید که چگونه میخواهید این سه سال نمایشگاه را اجرا کنید؟ شما به ما کمک فکری بدهید و متقابلاً ما به شما کمک فکری میدهیم. همچنین معتقدم که باید بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران آسیبشناسی شود و یک مقداری اتحادیه ناشران ضمن اینکه کار سختافزاری میکند، به کارهای نرمافزاری نیز روی بیاورد چرا که توجه به این امر، در برگزاری آرامتر و باشکوهتر نمایشگاه نقش مؤثری دارد.
صفری ادامه داد: معتقدم اگر تصمیم بر آن است که نمایشگاه پالایش یابد، اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران، بهتر میداند که کدام بخش نمایشگاه به فضای بیشتر و کدام بخش به فضای کمتری احتیاج دارد. همچنین با توجه به اینکه مکان دائمی برای برپایی نمایشگاه کتاب تهران وجود ندارد و رسماً نیز اعلام شده است که گزینه محل دائمی نمایشگاههای بینالمللی تهران برای برپایی نمایشگاه کتاب تهران کنسل شده، کوچک کردن فضای نمایشگاه کمک شایانی به اجرای بهتر و با کیفیت نمایشگاه میکند.
برای بیست و نهمین نمایشگاه کتاب تهران خوشبینترم
حسن کیائیان، مدیر نشر چشمه از دیگر سخنرانان این مراسم بود. وی در بخشی از سخنان خود بیان کرد: وقتی شنیدم قرار است بعد از 10 سال دوباره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران برخی امور مربوط به نمایشگاه را به دست بگیرد حقیقتاً کمی ترسیدم چرا که میدانستم در طول این 10 سال نشر متحول شده و مکان نمایشگاه نیز تغییر کرده است و همچنان نیز با مشکل کمبود فضا در عرصه نمایشگاهی مواجه هستیم.
وی در ادامه سخنانش، گفت: از طرف دیگر با شنیدن این خبر، خوشحال شدم چون میدانم که اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران ظرفیت و توانمندی لازم برای این کار را دارد.
کیائیان افزود: صنف نشر، صنف مختلفالمنافع است منتها اگر منافع جمع بر منافع شخصی ارجح باشد بسیاری از مشکلات این حوزه از پیش پا برداشته میشوند.
مدیر نشر چشمه عنوان کرد: برای بیست و نهمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران بیشتر از بیست و هشتمین دوره، خوشبین هستم چرا که کارهایی اجرایی آن از هماکنون شروع شده است. امیدوارم روزی برسد که ما نیز در نمایشگاه کتاب تهران همچون نمایشگاه کتاب فرانکفورت از چند ماه پیش از برپایی نمایشگاه، درخواستها را پردازش کرده و جای مشخصی برایش در نظر بگیریم و حدود 3 ماه پیش از برپایی نمایشگاه، محل استقرار ناشران در نمایشگاه را تعیین کنیم.
مملکت به لحاظ فرهنگی، به کار و کتاب بیشتری نیاز دارد
کیائیان عنوان کرد: تصور میکنم هر ماه باید شاهد برپایی چنین جلساتی با یکدیگر باشیم تا نوعی همدلی میان تشکلهای نشر رُخ دهد. به اعتقاد بنده این همدلی اکنون اندکی خدشهدار شده است اما باید دوباره بازگشت و دلسوزانه به منافع این صنف فکر کرد چرا که این مملکت از نظر فرهنگی، به کار و کتاب بیشتری نیاز دارد.
کیائیان با بیان اینکه کار فرهنگی پروسه زودبازده نیست بلکه محصولش در درازمدت بروز میکند، گفت: صنف نشر یک خانواده است که سالها از هم دور بودند اما اکنون که کنار هم نشستهایم باید سعی کنیم مسائل را با همفکری حل کنیم و امیدوارم نمایشگاه کتاب تهران سال به سال بانشاطتر و با کیفیتتر برگزار شود.
صنف نشر نیاز به خانهتکانی دارد
بخش دیگر این مراسم به سخنرانی نادر قدیانی، رئیس سابق اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و مشاور رئیس بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران اختصاص یافت. وی توضیح داد: اگر اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران میخواهد سال آینده نیز برگزاری نمایشگاه کتاب تهران را بر عهده بگیرد باید از تجربیات حدود 10 سال پیشِ خود که شاهد این اتفاق مهم بودیم، استفاده کند. اتحادیه باید با توجه به تغییر و تحولاتی که در عرصه نشر رُخ داده است، به طریق دیگری عمل کند چرا که بر اساس آمار مؤسسه خانه کتاب 90 درصد تولید کتاب کشور توسط 100 ناشر صورت میگیرد؛ در چنین شرایطی باید خودمان بین خودمان (ناشران) یک خانه تکانی کنیم تا شاهد حضور یک کتاب یکسان در 100 غرفه در نمایشگاه کتاب تهران نباشیم.
اختلافنظرها با همدلی و همزبانی به حداقل میرسند
جعفر همایی، مدیر نشر نی و عضو مرکزی هیأت مدیره اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در بخش دیگر این مراسم، اظهار کرد: دوستان ما در اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران میکوشند منافع شخصی خود را همراستای منافع جمعی و سیاستهای دولت، با سلامت پیش ببرند تا شاهد اتفاقات خوبی در نمایشگاه کتاب تهران باشیم. در این میان، مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران و همه تشکلهای نشر همکاری لازم را دارند و اختلافنظرها و اختلاف سلیقهها را با همدلی و همزبانی به حداقل میرسانند.
شعبانی، رئیس کمیسیون معاملات مؤسسه نمایشگاههای فرهنگی ایران برای بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران از دیگر سخنرانان این مراسم بود، وی با اشاره به تفاهمنامه اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در این مؤسسه درباره واسپاری امور نمایشگاه به تشکلهای نشر، گفت: زمانی که تفاهمنامه امضا شد، الحاقیهای به آن اضافه کردند مبنی بر اینکه تمام مصوبات کمیسیون معاملات، ملاک اتحادیه برای انجام فعالیتهای نمایشگاه کتاب باشد. بنابراین، اگر قرار است اتحادیه امور نمایشگاه بیست و نهم را هم بر عهده داشته باشد، باید از همین الان مسائلی که ممکن است به وجود بیاید، رفع و رجوع شود.
همچنین در این مراسم شاهمرادی، مدیر روابط عمومی مجمع ناشران انقلاب اسلامی اظهار کرد: بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران فارغ از نقاط قوت خود، برخی نکات را هم داشت که بیشتر از صنف، به ارشاد و مجموعه حاکمیت برمیگردد، گفت: این مسأله مشخصاً به حوزه سیاستگذاریها مربوط میشود؛ بحث واگذاری نمایشگاه به تشکلهای نشر اتفاق خوبی است اما باز هم وزارت ارشاد در مباحث کلان سیاستی نمیتواند جایگاه خودش را به فرد دیگری واگذار کند و بحثهای مربوط به واگذاری باید در حوزههای کالبدی و اجرایی اتفاق بیفتد.
وی عنوان کرد: سؤالاتی وجود دارد از این دست که واسپاریهای نمایشگاه کتاب تهران باید در چه جاهایی انجام شود و آن مجموعهای که قرار است این مسئولیت را برعهده بگیرد، کدام مجموعه باید باشد و کدام مجموعه صلاحیت بیشتری در این زمینه دارد.
شاه مرادی اظهار کرد: اگر قرار است صنف نشر در این قضیه دخیل باشد، این سؤال مطرح است که مجموعههای مختلف صنفی چگونه باید این اتفاق را شکل دهند تا همه تشکلها در آن سهم خود را داشته باشند. با وجود احترامی که برای دوستان ادارهکننده اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران قائل هستم، باید گفت که این اتحادیه تنها بخشی از نشر کشور است ضمن اینکه اتحادیه تهران است و احیاناً باید اتحادیههای سایر شهرها نیز در این کار دخیل شود.
مدیر روابط عمومی مجمع ناشران انقلاب اسلامی افزود: مسأله دیگر این است که ما در اتحادیه ناشران و کتابفروشان با مجموعهای از کتابفروشان روبهرو هستیم که از نمایشگاه کتاب گلایه دارند و در عین حال با مجموعهای از ناشران روبهرو هستیم که نمایشگاه کتاب را مفری برای مشکلات خود میدانند. سؤال این است اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران که هم اتحادیه این ناشران و هم اتحادیه آن کتابفروشان است، کجای کار را باید بگیرد؟ آیا با این شرایط دوستان اتحادیه ناشران بعداً میتوانند مطالبهای از وزارت ارشاد داشته باشند و سایر مشکلات ناشران و کتابفروشان را پیگیری کنند؟
وی اظهار کرد: به عقیده من باید به ساز و کاری برسیم تا اینگونه نباشد که با تغییر هر دولتی، نگاه به نحوه برگزاری نمایشگاه کتاب هم تغییر کند و در سیاستگذاریهای کلان اینقدر دچار تشتت نباشیم.
در پایان این مراسم از دستاندرکاران بیست و هشتمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران قدردانی شد.