به گزارش خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا)، کتاب «مسیر طالبی» یکی از نخستین سفرنامههایی است که ایرانیان درباره کشورهای اروپایی نوشتهاند. این سفرنامه از آثار فارسی معروف اواخر قرن دوازدهم هجری بوده که زندگی و فرهنگ اروپاییان را معرفی میکند.
این کتاب به شرح سفرهای «ابوطالب بن محمد اصفهانی» یا میرزا ابوطالب خان اختصاص دارد و حسین خدیوجم، تصحیح آن را بر عهده داشته است.
نویسنده کتاب، تقرییبا یکصد و نود سال پیش به کشورهای آسیایی و اروپایی سفر کرده و سفرنامهای نوشته که به زبانهای گوناگون ترجمه شده و در اروپا شهرت فراوانی دارد. «مسیر طالبی» به زبانهای انگلیسی، آلمانی و فرانسوی و اردو ترجمه شده است.
میرزا ابوطالب خان، نویسنده کتاب در سال 1166 هجری قمری به دنیا آمده، وی در فاصله سالهای 1213 تا 1218 به مسافرت طولانی مذکور پرداخته و به سال 1221 هجری قمری درگذشته است. وی اصفهانی الاصل بود، اما در هند زندگی میکرد و در آنجا جاه و مقامی داشته است.
شناخت تاریخ عصر قاجار و بررسی روابط سیاسی ایران و اروپا، مستلزم شناخت عقاید ایرانیان آن دوره نسبت به اروپاییها است و بدین لحاظ هم «مسیر طالبی» جایگاه ویژهای دارد .این کتاب که نخستین بار در سال 1352 میلادی به چاپ رسیده، خواننده را با اصطلاحات فارسی رایج در هندوستان آشنا میکند که گویای رواج و قدرت تاریخی زبان فارسی در آن شبه قاره است. از آنجا که این اثر از لغات و ترکیبهای فارسی سرشار است، ارزش ادبی فراوانی دارد.
«مسیر طالبی» در سه بخش نگارش یافته، بخش نخست در باره عناوینی چون آغاز سفر فرنگ، ایرلند، شهر لندن و سفر به آکسفورد، در بخش دوم به مباحثی مانند فواید کاغذاخبار(روزنامه)، قوانین آزادی، اوضاع ریاست، تقسیم اوقات در انگلیس و بیان صلح و جنگ انگلیس با فرانسه و سومین بخش شرح سفر به فرانسه، ایتالیا، مالت، ازمیر، استانبول و سپس بغداد، عتبات و مزارات میپردازد.
چاپ پنجم «مسیر طالبی» در 521 صفحه، به قیمت 45 هزارتومان و در قطع وزیری از سوی انتشارات علمی و فرهنگی منتشر شده است.